Příliš informací na profilech ničí kouzlo seznamování

25.05.2017 | Vztahy

Podle psychologů z Oxfordské univerzity a King’s College London nemá online seznamování budoucnost. Tedy to, které sází na sofistikovaně propracované profily s jasně definovanými zájmy a tím, co není člověk ochoten u druhého tolerovat. Čím pečlivěji je profil definován, tím menší šanci člověk má, že potká životního partnera, s nímž bude skutečně šťastný.

Přílišná vybíravost a kritičnost jdou proti životu samotnému. Lidé jsou totiž nevyzpytatelní a vedle každého člověka se chováme jinak.

„Jsou věci, které nemůže člověk předpovědět. Být otevřený náhodným událostem se zdá jako jedna ze zajímavých a vzrušujících věcí. Lidské bytosti jsou hluboce nepředvídatelné. Může to být tak, že jedna určitá manýra u jednoho člověka může být zásadní a u druhého předává a zesiluje zájem a vzrušení a další věci, ale to se nedá předpovědět, protože je v tom něco hluboce nepolapitelného. Můžu si myslet, že jsem hašteřivý, nevrlý muž středního věku, ale pak potkám jednu osobu a zjistím, že jsem člověk plný energie a šťastný, ale to bych přitom nikdy nepředpověděl. Obáváme se, že technologie škrtí neredukovatelné kouzlo člověka a to, kdo nás přitahuje,“ svěřil profesor Christopher Hamilton z King’s College London v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Online seznamování sází příliš na matematiku, která má sice své místo, ale nesmí být hlavní definicí, pouze doplňkem.

„Strach z používání technologií máme proto, že je to příliš binární a příliš ostře ohraničené. Máme tendenci se cítit nešťastní, když z něčeho odejmeme příliš lidského. Brutální výstavba nás činí nešťastnými. To je důvod, proč se vrátila omšelá elegance. Dokážu si představit, že pokud zajdeme příliš daleko v racionalizaci lásky, budou lidé stále nešťastnější, aniž budeme tušit proč. Pak se možná zase příliš vychýlené kyvadlo vrátí,“ míní profesor neuropsychologie Anders Sandberg z Oxfordské univerzity.

Sociální inženýrství v praxi

Internetové seznamky jsou jistou formou sociálního inženýrství.

„Je to naprosté sociální inženýrství. Pokud se podíváte na problém ve společnosti a řeknete, že chcete vytvořit nástroj k jeho zmírnění, pak to je přesně to, co dělá seznamka eHarmony, snaží se snížit množství vztahů, v nichž jsou lidé nešťastní. To je sociální inženýrství, které bylo ale velmi úspěšné. A jsme na to hrdí,“ tvrdí Steve Carter ze společnosti eHarmony.

Seznamka působí na anglofonním trhu sedmnáct let a vyvinula složité algoritmy, které se snaží spojit jedince podobných zájmů a naopak neseznamovat dvojice, které mají příliš odlišné názory a přístupy k životu.

„Každá kategorie v profilu se stává absolutní hodnotou a je porovnávána s databází. Kdokoli, kdo nesouzní s touto kategorií, je vyřazen. Brzy nám však došlo, že uživatelé tak doslova sami sebe kopou do zadku… Tak jsme se začali uživatelů také ptát, jak je to na škále od jedné do tří důležité. A když to není důležité, tak tuto kategorii u nich ignorujeme… snažíme se spojovat jedince, kteří sdílejí stejné hodnoty. Takové, které víme, že jsou pro vztah důležité,“ dodává Carter.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat