Oblíbenci ze školních let v dospělosti trpí častěji úzkostmi

12.09.2017 | Vztahy

Být výjimečným znamená vynikat nad ostatními. Lidskou primitivní přirozeností je touha být právě tím unikátním. Jenže krátkozraká touha má odvrácenou tvář negativně působící na psychiku jedince. Psychologové z Virginie prokázali, že oblíbenci ze školních let v dospělosti mnohem častěji trpí úzkostmi a mají horší mentální zdraví.

Důvod? Když je člověk na střední populární či oblíbený, nemá v kritickém období dospívání skutečné přátele. Většina těch, kteří se kolem něj točí, se mu chce zalíbit, vetřít do přízně a nechat na sebe aspoň chvíli zářit světlo popularity. Jenže pro mentální zdraví v té době a hlavně v dospělosti je nezbytné, aby si člověk vytvořil skutečná a pevná přátelství.

Naopak ti, kdo jsou na škole vnímáni jako looseři, bývají později v dospělosti mentálně zdravější a silnější. Vytvoří si totiž úzký kruh nejbližších přátel, kteří jim pomůžou osvojit si sociální dovednosti, jež využijí později v životě a zvláště v partnerských vztazích.

Patnáctiletí, kteří mají úzký kroužek blízkých přátel, mají v dospělosti vyšší sebevědomí a méně trpí úzkostmi a depresemi. Teenageři, kteří byli velmi populární, ale neměli upřímná a skutečná přátelství, jsou později v životě sociálně úzkostní a depresivní.

„Náš výzkum potvrzuje fakt, že tvorba silných blízkých přátelství je nejpodstatnější a nejvýznamnější sociální zkušeností dospívající mládeže,“ tvrdí doktor Joseph Allen z University of Virginia.

Přátelé vs. rodina

Napadlo by vás někdy, že přátelství je dokonce tak důležité, že může mít přednost před rodinou? Někteří psychologové jsou o tom přesvědčeni! Přátelství je podle nich z dlouhodobého hlediska pro psychosociální zdraví člověka podstatnější než rodinné vazby. Jaký mají k tomuto poměrně odvážnému tvrzení důvod?

Jednoduchý  – rodina se totiž neustále proměňuje. Ale přátelství představuje jistou stabilitu a z dlouhodobého hlediska je pevné přátelství spolehlivějším indikátorem pevného zdraví v pozdějším věku než rodina.

Profesor William Chopik z Michigan State University v rozsáhlém výzkumu u 280 tisíc osob zjistil, že když má člověk pevné a dlouhodobé přátelské vztahy, je jistější, že bude později v životě fyzicky a mentálně zdravý, než když má pevné vztahy s rodinou. Ale platí také, že když vede člověk přátelství toxická a škodlivá, později v životě mu to naopak škodí silněji než nedobré vztahy v rodině.

Když nemá člověk dobré vztahy v rodině, má-li dobré a pevné přátelství, je pozitivní působení přátelství silnější než negativní rodiny. Nicméně profesor Chopik se nesnaží tvrdit, že rodina není důležitá. Dobré vztahy v rodině působí na zdraví člověka a délku života také pozitivně. Jenom přátelství je podstatnější a má silnější vliv na tyto faktory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat