Proč máte vztah zachraňovat pořád jen vy

11.10.2017 | Vztahy

Neposlouchá, nechce nic řešit, otáčí se zády, je mu všechno jedno, o kompromisech nevyjednává a všechno, co mu řeknete, se míjí účinkem. Přesto záchrana vašeho vztahu leží hlavně na vašich bedrech. Jak to? Takhle se chovají ti nejchytřejší!

Pořád mě kritizuje. Minulý týden mě obvinil, že neumím řídit a chovám se jako slepice. Když něco podotknu o tom, že mu je po mase zle, okamžitě se rozčílí a říká, že mi je po tom houby. A že prostě vím, jak ho vytočit,“ popisuje svůj vztah čtenářka Klaudie, která prý vyzkoušela všechny dostupné prostředky a tipy, jak s manželem komunikovat na pozitivní vlně.

Už mě to nebaví!

Veškeré pokusy ale selhaly. A to mi kamarádky radily, jak se mám snažit, co pro to mám udělat, jak mluvit, jak se oblékat, jak k němu přistupovat. No já nevím. Je to asi konec. Vypadá to, že už se nemáme rádi,“ myslí si Klaudie a dodává, že si v podstatě nadává za to, že se tolik snažila. Podle ní by přece na vztah měli být dva. „Tak proč pořád já, já a zase jenom já mám něco vymýšlet?“ ptá se.

Když chcete pokračovat

Skutečně. Psychologové, terapeuti a experti na vztahy vždy doporučují začít od sebe, a to ať už je vaším problémem vyčpělý vztah nebo třeba upadající milostný život. Vždy by první kroky měly začínat u jednoho z partnerů, a pokud je ten druhý, ehm, trochu zabedněný a stagnující, měl by úlohu tak zvaného zachránce vztahu převzít jen první.

Jeden a půl partnera

I britský rodinný terapeut Andrew G. Marshall doporučuje nic nevzdávat a ve svém snažení vytrvat. „Přestože pro opravdové zlepšení vztahu jsou zapotřebí oba partneři, stačí, když první krok udělá jeden z nich. Tím, že budete tlačit na pozitivní, nikoli na negativní páky, nakonec v partnerovi vyvoláte tolik dobré vůle, že se k vám jistě přidá,“ popisuje známý terapeut s tím, že k tomu, abyste se dostali do správné nálady a dokázali vzít za ony pozitivní páky, vzpomeňte si na chvíle, kdy jste se spolu seznamovali, a na to, z čeho měl v té době váš partner radost. Šlo by něco z toho zopakovat i dnes?

Tenkrát na západě. Nebo kdysi

V podstatě platí, že pokud víte, co partnera spolehlivě dostane do varu, jistě si vybavíte i věci, které mu dělají nebo dělaly dobře. Má rád chválení? Vždy obdivoval to, že dostal objetí ve chvíli, kdy jej skutečně potřeboval? Tohle se dá považovat za „pozitivní páky“. Na ty nejprve nedůvěřivý protějšek reaguje trochu zaskočeně, nicméně to ho brzy přejde. Jak již bylo řečeno, když už nasadíte tenhle kalibr, je nutné z něj aspoň chvíli střílet!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat