Maličkosti, které vám umožní mít harmoničtější manželství

10.11.2017 | Vztahy

Jan Werich kdysi řekl, že podařené manželství je div světa. Možná měl pravdu. To stabilní se hledá jen těžko. Proto je nutné znát malé, ale velmi účinné fígle, jak ho držet při životě a harmoničtější. Jak se něco takového dělá?

Neexistuje žádný způsob, jak mít šťastný vztah, který by fungoval bez sebemenší námahy. Proto psycholog Eli Finkel z americké Severozápadní univerzity radí, co všechno můžete udělat, aby vaše partnerství vzkvétalo.

Zbavte se afektovanosti

Když váš partner (ve vašich očích) lelkuje a náležitě se o vás nestará, existuje několik způsobů, jak o tom přemýšlet. Řekněme, že zapomněl na plánovanou na večeři. Vzhledem k tomu, že vás to namíchne, okamžitě ho začnete nazývat sobcem, který ani nezavolal. To pravděpodobně povede ke zbytečnému konfliktu.

„Místo toho zvažte všechny možné alternativy. Možná zapomněl proto, že byl v zaměstnání obzvlášť zaneprázdněn. Nebo se mohlo přihodit něco docela jiného. Pokuste se to omluvit,“ navrhuje Eli Finkel s tím, že v případě hněvu a rozčarování se osvědčuje ono staré známé počítání. Třeba do deseti. Než začnete vyvádět, dejte si pár minut na srovnání. To vaše partnerství jedině ocení. Afektované chování totiž vyvolává jen další problémy.

Věřte si

Lidé, kteří bojují s nízkou sebeúctou, nemohou uvěřit, že je jejich partner skutečně miluje. Tahle nejistota zabraňuje rozvoji vztahu už jen tím, že takové osoby odmítají přijímat komplimenty. Chyba. Pochvalu je nutné přijmout. A již ji neřešit. Ostatně, i britská sexuoložka Tracey Cox zastává názor, že kompliment není pingpongový míček. Nemusíte ho vracet přes síť. Prostě si ho jen užijte. „Než odmítnete jakýkoli kompliment, zamyslete se, proč ho váš partner vůbec vyslovil. Určitě se tenhle komentář ve vašem vztahu nějak odráží,“ popisuje Eli Finkel.

Změňte, jak vidíte konflikt

Místo toho, abyste hádky viděli jako příznak toho, že je vaše manželství předurčeno k neúspěchu, berte je jako příležitost. Mohou totiž váš vztah zlepšit. Jedná se o společný partnerský růst, ne cestu do hrobu.

Vyjadřujte vděčnost

Studie z roku 2011 publikovaná v časopise Personality and Individual Differences zjistila, že čím více partneři vyjadřují vděčnost za svůj vztah, tím jsou v partnerství spokojenější. Tak jděte ke svému muži, obejměte ho a řekněte mu, jak moc si ho vážíte. Toto jednoduché gesto udržuje manželství v harmonii.

Sdílejte radost

Výzkum naznačuje, že sdílení pozitivních událostí posiluje důvěru mezi partnery, ale také zvyšuje pocity intimity a spokojenosti se vztahem. Vyšší plat? Nová věc do bytu? Nasaďte úsměv a svěřte se drahé polovičce.

Pozitivní účinky tohoto kroku se projevují u aktivnějšího partnera, ale i u posluchače,“ uzavírá Eli Finkel. Inu, dobrý obchod.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat