Co židle, na které sedíte, vypovídá o vašem vztahu

29.05.2018 | Vztahy

Procházíte se po obchodním domě a vybíráte nábytek. O stolu máte tak nějak jasno, teď jsou na řadě židle. Dáte přednost té krásné, designové, leč skoro nepoužitelné, nebo naopak tamté ultra pohodné? Buďte opatrní! Židle, na které sedíte, poukazuje na to, v jaké fázi je váš vztah!

Nedávný výzkum publikovaný v časopise Psychologická věda naznačuje, že používání nestabilních židlí a stolů může mít vliv na to, jak vidíte svůj vztah, a také ho svým způsobem ovlivnit – k horšímu. Jak to?  

Něco jako vlny spokojenosti

Výzkumní pracovníci z Pittsburské univerzity požádali 54 vysokoškolských studentů žijících ve vážných vztazích, aby vybavili své pomyslné domovy. Dobrovolníci měli z fyzicky existující řady nábytku vybrat židle a stoly, z nichž některé kousky nepůsobily zrovna stabilně a bytelně. V podstatě byly vyrobené spíš „na oko“, než aby spolehlivě sloužily svému účelu (Nábytek si účastníci studie osobně vyzkoušeli.) Co z tohoto experimentu vzešlo?

V kombinaci s dotazníky, které se týkaly vztahů a osobní spokojenosti, se prokázalo, že ti, kdo své partnerství nevnímali jako stabilní a bezpečné, vybírali pochybný, vachrlatý nábytek. Náhoda? Prý určitě ne!

Indikátor lásky – z obchodu

Jiný experiment v rámci stejné studie přinesl podobné výsledky. Když vědci požádali 174 lidí žijících v monogamních vztazích o určení, zda je pro ně vhodnější židle nebo stůl s jednou nohou nebo všemi čtyřmi, prokázalo se to samé.

Osoby ve fungujícím vztahu ukazovaly prstem na kousky s klasickým počtem noh, zatímco ty ostatní se viděly na barových židlích o jedné noze. Zdá se tedy, že kvalita vztahu odráží naše postoje vůči fyzickému prostředí a ovlivňuje rozhodování. Takže příště, když budete přemýšlet o tom, jak pevný váš vztah je, ujistěte se, že stojíte (nebo sedíte) na pevné zemi.

Formy novodobé lásky

Vědci totiž v souvislosti s těmito zjištěními podotýkají, že jakmile vztah začnete vnímat jako problémový, přestanete mít zábrany a máte tendenci poohlížet se jinde (to svědčí o výběru barových stoliček, které signalizují zábavu, alkohol, seznamování a flirt na neformálních místech).

Platí tedy, že spokojený vztah rovná se kvalitní a bytelný nábytek. Na problémy v ráji naopak poukazují spíš futuristické, designové, jen na oko vyrobené židle či stoly, které nenabízejí pohodlí ani jistotu. Jakmile jim „přijdete na chuť“, obrátíte se k nefungujícímu či ne příliš ideálnímu partnerství zády. Že by současná generace neuměla řešit problémy jinak než útěkem? I to je možné…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat