Proč se vždy na dovolené snadněji zamilujeme

24.07.2018 | Vztahy

Miliony lidí po celém světě vzpomínají na své lásky z dovolené či cest po zahraničí. Milostné románky s neznámými cizinci mají zvláštní náboj. Proč se máme tendenci zamilovávat na cestách po neznámých krajích a jsme otevřenější milostným románkům víc než doma, nebylo úplně jasné. Objasnily to až experimenty, z nichž vyplývá, že přitažlivost k jiné osobě zvyšuje adrenalin.

Vědci z New Yorku provedli experimenty, při nichž testovali vliv vzrušení – provázeného zvýšenou hladinou adrenalinu v krvi – na přitažlivost mezi lidmi.

Láska na mostě

Když se tak na ulici potkali dva lidé, kteří se sice vzájemně považovali za přitažlivé jedince, ale neznali se vůbec, zamilovanost mezi nimi nevznikla. Situace ale byla dost odlišná na provazovém mostě nad propastí. Jakmile se potkali dva pro sebe atraktivní lidé tam, vznikla mezi nimi silná milostná přitažlivost, ochota komunikovat a poznat dotyčnou osobu blíže.

Podle profesora Arthura Arona ze Stony Broke University v New Yorku právě vzrušení zvyšuje přitažlivost a vysvětluje, proč na dovolené, což je vzrušující zážitek, lidé častěji propadnou neznámé krasavici či neznámému krasavci.

„Provedli jsme výzkum, který dokazuje, že pokud potkáte někoho na nebezpečném provazovém mostě, přitahuje vás dotyčný mnohem víc, než když ho potkáte na bezpečnějším místě,“ tvrdí profesor Aron.

Záchrana pro uvadající vztah?

Je to právě vzrušení a adrenalin, co z nás činí zvířátka schopná zamilovat se bezmyšlenkovitě na dovolené.

„Když cestujete s někým nebo potkáte někoho na cestách, zamilujete se snadněji, protože je to v prostředí, které ve vás provokuje vzrušení… a když navíc cestujete s někým, a ta osoba je intelektově přiměřená a navíc fyzicky přitažlivá, můžete snadno podlehnout této romantické přitažlivosti a zamilovat se,“ tvrdí profesor Aron.

A stejně tak jako tohle funguje u osob, které se neznají, může to pomoci i párům. Proto jsou dovolené a společné vzrušující zážitky tmelem dlouhodobého vztahu. Adrenalin obnovuje a posiluje přitažlivost mezi partnery. Vytrhuje je ze stereotypu a mění jejich fyziologické reakce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat