Ty, kteří se obětují pro druhé, obdivujeme. Za partnery je ale nechceme

08.09.2018 | Vztahy

Většina lidí obdivuje ty, kteří se nesobecky obětují pro dobro druhých, věnují jim své vlastní peníze či jim pomohou při strádání, budování příbytků potřebným a zachraňování životů v rozvojových zemích. Jenže, obdiv vůči nim neznamená, že je chtějí mít za partnery. Většinou ani za kamarády. Vyplývá to z psychologické studie vědců z Oxfordské a Yaleovy univerzity. A podle autorů je to zcela normální.

Jako lidé jsme totiž sobci a chceme především partnery, kteří nad všechny ostatní zájmy stavějí nás samotné a rodinu, kterou s nimi tvoříme. Podle psychologů z Oxfordské a Yaleovy univerzity jsou tak velmi atraktivní jedinci, kteří projevují zájem o svou vlastní rodinu, zatímco altruisté věnující se cizím jsou nepřitažliví. Třebaže obdivovaní.

Protekce pro kamarády

„Když pomoc cizím stojí v rozporu s pomocí rodině a příbuzným, lidé dávají přednost těm, kdo projevují nadržování a zvýhodňování, i když ve výsledku to znamená konání méně pro obecné dobro,“ tvrdí doktorka Molly Crockett z Yaleovy univerzity.

Její tým provedl řadu experimentů a z výsledků prý vyplývá, že nadržování a protekce jsou důležité i pro přátelství.

„Přátelství vyžaduje nadržování, klíčovou věcí v přátelství je, že se ke kamarádům chováte tak, jak byste se k cizím nechovali. Kdo by chtěl kamaráda, který vám nepomůže, když potřebujete,“ vysvětluje hlavní autor výzkumu profesor Jim Everett z Oxfordské univerzity.

Jak je to u politiků?

Naopak u šéfů, politiků a jiných vedoucích pozic lidé očekávají, že budou protekci odsuzovat. A nadržování je u nich naopak rysem silně neatraktivním.

„Politik, který by dával přednost sobě a své rodině nad zájmy státu, by byl pro zemi skutečnou pohromou,“ dodává profesor Everett.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat