Vadí ženám, že nežijí s partnerem, kterého si vysnily?

03.10.2018 | Vztahy

Každý jistě dokáže popsat charakteristiku ideálního partnera. A když se pak podívá na toho reálného, může zjistit, že se tyto dva „obrazy“ dost liší. Psychology a antropology zajímá, jak tento rozpor mezi ideálem a skutečností ovlivňuje kvalitu vztahu a spokojenost s ním. Pražské antropoložky tvrdí, že podle jejich výzkumu u žen tento rozpor nemá vliv na kvalitu vztahu.

„Partnerské preference neboli naše představa ideálního partnera nemusí vždy plně odpovídat tomu, jakého partnera si skutečně vybereme, což podporují i některé výzkumy. Ukazuje se, že tento rozdíl následně negativně ovlivňuje partnerskou spokojenost,“ tvrdí autorky výzkumu antropoložky Tereza Janková a Zuzana Štěrbová z Univerzity Karlovy.

Stále stejné preference

Ve studii navazující na výzkum z roku 2013 133 žen s průměrným věkem devětadvacet let hodnotilo pomocí obrázků charakteristiky svého ideálního a skutečného partnera – svalnatost, maskulinitu obličeje, velikost ramen, délku vousů, míru tělesného ochlupení, BMI (index tělesné hmotnosti), poměr délky nohou a trupu a relativní výšku. Poté tyto ženy vyplnily dotazník zkoumající partnerskou spokojenost.

„Zjistily jsme, že ženy uváděly v roce 2017 u svých ideálních partnerů stejné fyzické charakteristiky jako v roce 2013. Preference pro fyzické charakteristiky se tedy ukázaly být stabilní v čase, což napovídá tomu, že by se partnerské preference mohly utvářet již v raném dětství, nebo by mohly být alespoň částečně děděny od rodičů,“ uvádějí dále autorky.

Ideály patří do fantazie

Překvapením ale spíš bylo, že rozdíl mezi vizí ideálního partnera a podobou skutečného partnera neměl vliv na partnerskou spokojenost ani stabilitu vztahu.

„Jinými slovy, i když partner nedosahuje našich ideálů fyzických charakteristik, neovlivňuje to naši partnerskou spokojenost ani to, zda se vztah rozpadne či nikoli. Stabilita vztahu byla v tomto případě zásadním ukazatelem, protože nebyla omezena na subjektivní hodnocení, ale mohli jsme skutečně sledovat, zda se vztah z původní studie z roku 2013 rozpadl, či přetrval, což doposud žádná studie netestovala,“ míní autorky.

U mužů ale může být situace jiná, protože kladou při výběru partnerky větší důraz na fyzickou atraktivitu než ženy při výběru partnera. „Dalším možným vysvětlením může být, že partnerskou spokojenost a stabilitu u ženy ovlivňují spíše mužovy charakteristiky osobnostní, postojové apod.,“ dodávají Štěrbová a Janková.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat