Lidi soudíme podle jejich postavy

11.03.2021 | Vztahy

I když se vědomě bráníme, jako lidé si při prvním setkání s novou tváří tvoříme během několika zlomků vteřiny úsudek o povaze majitele tohoto obličeje. Děje se to zcela podvědomě a pudově. Výzkumů na toto téma s moderními technologiemi snímajícími jak pohyb očí po obličeji dotyčného, tak reakce jeho mozku, existují kvanta. Psychology z Texasu ale zajímalo, zda k vytváření předsudků dochází také na základě tvaru postavy. A podle očekávání byla odpověď v tomto smyslu kladná.

Jinými slovy lidé si tvoří předsudky o povaze druhých na základě toho, jakou postavu má člověk, s nímž se potkají. Fit osoby s typicky mužskou či typicky ženskou postavou hodnotíme jako aktivnější, otevřenější, ale také prchlivější a hádavější. Osoby s nadváhou a obézní sice jako lenochy, ale také jako svědomitější a vlídnější jedince.

Jak vnímáme postavu druhých

Jinými slovy stereotypní tvar postavy mužů a ženy (široká ramena a útlý pas versus útlá ramena a široké boky) si spojujeme s aktivními vlastnostmi, vnímáme je tedy jako nadšené a sebevědomé jedince. Naopak majitele tukových polštářů máme tendenci vnímat jako pasivní – tedy líné a bezstarostné jedince.

Psycholožka Ying Hu z University of Texas v Dallasu provedla experimentální výzkum se studenty. Představila jim 140 mužů a žen různých postav. A pokusné osoby měly hodnotit osobnostní vlastnosti dotyčných. Huová přitom použila především terminologii tzv. velké pětky – otevřenost novým věcem, svědomitost v úkolech, extraverzi, přístupnost druhým a neuroticismus (tendence k rychlému střídání nálad a negativním emocím).

Prchliví hubeňouři?

Zatímco jedinci v kondici byli obecně hodnoceni jako extroverti, kteří se ale také rádi hádají a jsou prchlivější, lidé s nadváhou či obézní byli vnímáni jako introverti, plaší, důvěryhodní a závislí jedinci.

„Podle našich znalostí je to první výzkum zvažující roli dalších vlastností těla krom výšky a váhy ovlivňující naše úsudky o osobnosti druhých lidí,“ uvedla profesorka Alice O’Toole z University of Texas v Dallasu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat