Hádky a spory z počátku manželství. Budou s roky přibývat?

16.12.2018 | Vztahy

Kalifornští psychologové přišli s velmi pozitivním vzkazem pro mladé manžele, kteří jsou překvapení z milostného vystřízlivění a vpádem každodenní reality a problémů do jejich vztahu. Běžné hádky a spory kvůli dětem a financím z počátku manželství totiž začnou mizet s postupující délkou soužití. Podle nich s přibývajícími roky přibývá v manželství humoru a ubývá hádek.

Autoři z Berkeley sledovali manželské páry po třináct let a všímali si jejich vzájemné komunikace i hodnocení vztahu.

Jasný trend

A dospěli k zajímavému závěru. Čím déle dvojice spolu žila a vydržela, tím méně se handrkovala kvůli malichernostem a tím více naopak přibývalo humoru a vzájemného pochopení.

Některé ze sledovaných párů byly spolu na počátku studie teprve rok, jiné už přes dvacet let. Trend byl ale jasný, čím déle spolu dvojice žila, tím méně hádek zažívala a tím větší uvolněnost do manželství vstupovala. A mladé páry se dohadovaly více – nejčastěji kvůli financím a výchově dětí – než páry starší.

Neplatí to pro všechny

Zmíněný trend ale platí jen pro páry emočně stabilní, tedy manželství, v nichž se partneři cítí bezpečně, milováni a jsou spokojení s kvalitou intimity. Nečelí tedy zásadním rozporům bránícím zdravému vývoji vztahu.

„I když přicházejí o přátele a členy rodiny, jsou starší lidé ve stabilních manželstvích relativně šťastní a zažívají mnohem méně depresí a úzkostí než mladí lidé. Manželství má pozitivní vliv na jejich psychiku,“ tvrdí profesor Robert Levenson z University of California v Berkeley.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat