Lidé k sobě přitahují partnery s podobnou délkou života

20.03.2019 | Vztahy

Při výběru partnera se prý lidé nechávají přitahovat protějšky, které jsou jim svým způsobem podobné. Teorie o opacích jsou ze statistického hlediska báchorky, které se šíří jako mýty. Lidé totiž volí jedince podobné nejen názorově, ale i fyzicky. S nimi mají největší šanci udržet si dlouhodobý vztah. Podle skotských expertů ale nevědomky vyhledáváme dlouhodobé vztahy s lidmi, kteří mají také podobnou očekávanou délku života na základě tělesných dispozic, především genů.

Vysvětluje to, proč partneři tak často trpí podobnými chorobami.

Geny i prostředí

Samozřejmě, na některá onemocnění má větší vliv chování a prostředí než genetika. A je jasné, že když dva lidé žijí stejným či podobným životním stylem, bude je trápit podobné onemocnění vyvolané tímto chováním. Ale jsou mnohá onemocnění, která jsou ovlivněna především geneticky.

A dlouhodobí partneři žijící ve spokojeném vztahu je také sdílejí. Podle genetiků z Edinburghu zřejmě proto, že máme tendenci skutečně si vybírat protějšky velmi podobné nám samotným.

Nejde o náhodu

Autoři z Edinburghu analyzovali genetický profil více než půl milionu Britů a srovnali je s jejich životním stylem a zdravotním stavem. Podobnost ve stejném typu onemocnění a délce života mezi partnery je mnohem vyšší, než dovoluje prostá statistická náhoda.

„Náš výzkum naznačuje, že lidé mají tendenci vybírat si partnery podle určitých projevů chování a tělesných znaků, které geneticky souvisejí s onemocněními a dlouhověkostí… Víme delší dobu, že délka života párů je podobná. Hlavní hypotézou bylo, že tito lidé sdílejí velmi dlouho stejné rizikové faktory prostředí a stejný životní styl, proto jsou náchylní ke stejným onemocněním a podobné délce života,“ míní profesor Albert Tenesa z Edinburské univerzity.

Tchánové ve hře

Jenže vliv prostředí a chování byl vyloučen srovnáním zdraví a délky života rodičů obou partnerů. A vyšlo najevo, že tchánové se podobají v tomto stejně jako jejich děti žijící spolu. Jenže tchán a otec ženy či tchán a otec muže nikdy spolu nežili. Takže vliv prostředí a chování lze jasně vyloučit.

„Tato studie dokazuje, že dlouhodobé sdílení rizikových faktorů a fakt, že si lidé vybírají partnery s velmi podobnými znaky, přispívají k řadě onemocnění a také ovlivňují délku jejich životů,“ dodává doktor Konrad Rawlik z Edinburské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat