Na seznamce dejte šanci jen devíti mužům. Víc mozek nezvládne

07.07.2019 | Vztahy

Atraktivní lidé to v moderním světě seznamování nemají vůbec jednoduché. Díky aplikacím s tisíci, či dokonce miliony profilů z celého světa je totiž nabídka k seznámení téměř neomezená. Jenže náš mozek na to není připraven. Jeho evoluce probíhala po tisíce let v početně omezených komunitách. Dodnes tak dokáže uchopit maximálně devět osob najednou.

Nabídka převyšující tento počet už je nad jeho schopnosti zpracování. A člověk, který reaguje na více než devět profilů se neseznámí s nikým.

„Problém je, že lidský mozek není schopen zvládat tolik různých možností. Mozek má prostě určité ideální rozmezí, což je mezi pěti a devíti možnostmi, nad tuto hranici si nevyberete už nikoho,“ tvrdí doktorka Helen Fisherová, psychologická poradkyně seznamky Match.com.

Lidem také radí, aby to s výběrem nepřeháněli. Jakmile poznají devět osob, neměli by dál hledat. Měli by se snažit poznat lépe některé z devítky.

„Přemýšlejte také nad tím, proč říkat na prvním rande ano. Náš mozek je evolučně nastaven tak, aby říkal ne a byl negativní, jenže na prvním rande to vždy uškodí. Snažte se být nepředpojatí. Pokud tam nejsou žádné varovné signály, jděte na další rande,“ radí Fisherová.

Platí to i obráceně

Ovšem to není jediná nástraha spousty možností na online seznamkách. Nic člověku nezvedne sebevědomí tolik jako zájem o něj, když se chce seznámit. Jenže čím více nabídek člověk na seznamkách má, tím má menší šanci na úspěch. Je méně spokojený s výběrem a pořád má pocit, že přijde ještě někdo lepší. Také je kvůli této obavě méně ochotný se vázat a snadněji podléhá svodům k nevěře.

Psychologové z University of Wisconsin–Madison se zabývali online seznamováním a řešili, jak ovlivňuje chování mladých lidí úspěch na těchto portálech.

„Příval různých nabídek a vyšší možnost výběru je problém, protože to zvyšuje dojem, že sousedův trávník je vždycky o něco zelenější,“ uvádí k výsledkům své studie profesorka Catalina Tom z Wisconsinu.

„Tento výzkum naznačuje, že i když se potkáváte s lidmi, kteří jsou si potenciálně podobní, přílišná nabídka může mít negativní vliv na výsledek seznamování. Prostě se pořád bojíte, že vám utíká ještě někdo lepší,“ dodává psycholog Jonathan D´Angelo.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat