Mladí vyžadují u partnera fyzickou atraktivitu a tučné konto. A co dobré srdce?

05.10.2019 | Vztahy

Mladí vysokoškoláci z celého světa se od svých vrstevníků s nižším vzděláním zase tolik neliší v tom, jak je pro ně důležitý vzhled fyzické schránky partnera. Je pro ně totiž podstatnější než inteligence. Jediná vlastnost, která tento atribut stále předčí, je dobrosrdečnost. Vysokoškoláci tedy chtějí mít v sexy krásce či sexy krasavci zabalenou vlídnost a dobré srdce.

Tvrdí to psychologové ze Swansea University, kteří provedli experimentální řízený výzkum s 2 700 studenty z celého světa – Evropy, Austrálie či jihovýchodní Asie.

Krásní a bohatí

Z výzkumu vyplývá, že mladí lidé chtějí mít v partnerovi především fyzicky atraktivního jedince s dobrou finanční perspektivou. To jsou sice atributy značně materialistické, ale vévodí jim dobrosrdečnost. A mezi velmi podstatné vlastnosti patří také smysl pro humor. Naopak velmi málo důležité jsou dnes náboženské založení a pohlavní zdrženlivost.

Dobré srdce

Studenti ve zmíněném výzkumu měli investovat navržený rozpočet do jednotlivých vlastností u svého partnera. Měli tedy rozložit částku peněz v procentech podle toho, čeho si u protějšku nejvíce cení a do čeho by nejvíce investovali. Muži i ženy čtvrtinu rozpočtu vložili do dobrosrdečnosti, která si získala nejvyšší podporu ze všech vlastností. Následovala – u mužů fyzická přitažlivost, u žen dobrá finanční perspektiva.

Stále stejný princip

Výzkum poměrně dobře ilustruje, že lidstvo je navzdory civilizaci stále poměrně silně ovlivňováno pudy, které měli naši předci už v pravěku. Muži stále dávají přednost hezkým ženám, protože jsou zárukou fyzického zdraví a vitality, kterou předají potomkům, zatímco ženy chtějí po muži především to, aby je a jejich potomky hmotně zajistil. Tyto evoluční principy fungují u primátů statisíce let.

Moderní lidé ale požadují od svého protějšku také smysl pro humor, do něhož investovali muži i ženy sedminu rozpočtu. Nejmenší část pak získala pohlavní čistota a náboženské cítění, jen kolem pěti procent.

„Tím, že jsme provedli výzkum u různých kultur, můžeme odhalit, co je pro člověka univerzální na celém světě. Pokud muži a ženy požadují to stejné na celém světě, podporuje to teorii, že některé druhy chování se vyvíjejí bez ohledu na kulturu, nikoli v jejím důsledku,“ míní hlavní autor výzkumu doktor Andrew G. Thomas ze Swansea.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat