Svátý Valentýn zamilované páry paradoxně rozděluje

Láska je ve vzduchu zase pořádně cítit. Také aby ne, je tu svátek svatého Valentýna! Kolik lidí ho slaví s úctou a kolik z donucení? A na jaké peníze tahle sranda vůbec přijde?

Den všech zamilovaných, který připadá na 14. února, rozděluje našince na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ho považují za „americký výmysl“, a to navzdory tomu, že se vlastně jedná o svátek anglosaský, tedy evropský. Druzí si Valentýna užívají a projevují náklonnost partnerovi, přátelům, rodinným příslušníkům, kolegům, sousedům i domácím mazlíčkům. Koneckonců, v obchodech, kde se to srdíčky jenom hemží, lze vybrat dárek opravdu pro každého. Co všechno se v polovině druhého měsíce roku kupuje a za kolik? Z těchto čísel se ekonomům točí hlava!

Dárek a večeře jako nutné zlo

Z průzkumu jisté banky vyplývá, že Valentýn mnohem častěji slaví páry, které jsou spolu poměrně krátce. Ne všichni si ale v záplavě romantiky libují. Každý osmý tak činí víceméně z donucení, protože to jeho protějšek očekává. Výzkum rovněž odhalil, že třetina jedinců je ochotná do svých milých investovat pětistovku až tisícovku. Jeden z pěti se ale nebojí plácnout se přes kapsu a kupovat dárky v řádu několika tisíc korun. Šest z deseti dvojic také vyrazí na slavnostní večeři, za níž utratí v průměru osm stovek.

Otřásá se i květinová burza

Kromě bonboniér, plyšových zvířat, spodního prádla, parfémů a další kosmetiky se dvojice rády obdarovávají i květinami. Během svátku zamilovaných jejich prodej v některých částech republiky stoupá až o 300 procent. Největší poptávka je jako tradičně po červených růžích, ovšem stále populárnější jsou i květinové boxy. Čistě pro srovnání, v Americe se za floru každoročně utratí přes tři miliardy dolarů. Ženy za velkou louží posílají pugéty i samy sobě, je jich bez mála 20 %. Smutným faktem ale zůstává, že je jen málo těch, kteří vědí, co přesně se slaví. Jak jste na tom vy?

Kam až sahá historie

Legend a pověstí o vzniku tohoto svátku je hned několik. Všechny se ale shodují v tom, že v nich figuruje skutečná historická osobnost - Valentýn, který zemřel 14. února. Některé prameny se přiklání k tomu, že to byl léčitel, co vrátil zrak zamilované dívce. Když se o tomto zázraku dozvěděli pohané, nechali ho popravit.

Mnohem známější teorie mluví o tom, že jmenovaný muž byl katolický kněz. Tajně oddával zamilované dvojice a tím si znepřátelil císaře Klaudia II, vládce Říma. Ten byl přesvědčený, že ženatí muži nepodávají v armádě žádné výkony, proto svatby raději zakázal. Oddávajícímu duchovnímu za jeho troufalost a neuposlechnutí nechal setnout hlavu. Třetí zdroj zase udává, že poprava neproběhla hned po provalení utajovaných sňatků, ale panovník uvěznil Valentýna do žaláře, kam ho chodila navštěvovat žalářníkova dcera. V cele se později našel dopis s podpisem „Od Tvého Valentýna“, což byla zřejmě první „valentýnka“ vůbec.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat