Protiklady spolu mohou fungovat pouze za jistých podmínek

08.08.2020 | Vztahy

Vy jste jako oheň, partner připomíná spíš vodu. Navzájem se doplňujete, i když jste každý jiný. Důvod? Protiklady se prý přitahují. Tedy aspoň se to říká. Ve skutečnosti vlastně máte štěstí, že si rozumíte. Nepojí vás rozdílnost, ale něco docela jiného! V čem je vaše síla?

Nikdo s přesností neví, kdo a kdy řekl, že se protiklady přitahují. Evidentně však nezvážil všechny okolnosti, neboť pravda je to jen zčásti. Dnešní experti na vztahy se shodují, že potkáte-li někoho, kdo se zdá být úplně jiný než vy, je to jiné, burcující, vzrušující a lákavé. Ovšem jen ze začátku, kdy vás pohlcuje zvědavost a „novota“.

Jak jde čas, vycházejí najevo rozdíly mezi společnými přáními a skutečnými potřebami. Pokud hledáte dlouhodobého partnera, je rozhodující to, že se vaše potřeby a plány do budoucna překrývají. Jak to funguje v praxi?

Minimálně jeden propojující článek

Nedávná studie zveřejněná v časopise Developmental Psychology, která analyzovala výpovědi 1965 párů, odhalila, že lidé – protiklady spolu mohou fungovat, ovšem za jistých podmínek. Jedinci, ač každý jiný, spolu musí komunikovat a mít aspoň něco společného, třeba stejnou vizi, či dokonce nějaký koníček, během kterého mohou být spolu, sdělovat si poznatky a myšlenky. Zkrátka by se měly „vyslyšet“.

 „A v tom to je,“ říká psycholožka Christině Finn, autorka studie a hlavní výzkumná pracovnice. „On má rád fotbal, ona divadlo. To nevadí. Žena nemusí chodit na zápasy, muž zase na představení. Přesto lidé mohou ocenit koníček svého protějšku, aniž by se o tuto věc konkrétně zajímali. Důležité je, že si vyhradí prostor i sami pro sebe jako pár a zároveň mají jasno v tom, co od života chtějí,“ dodává odbornice.

Každý zvlášť, ale i spolu

Takže teď už i vy víte, že si nemusíte dělat starosti, pokud máte na nočním stolku stoh knih o romantické lásce, zatímco váš partner sbírá sci-fi, nebo literatuře vůbec neholduje. Pokud spolu mluvíte, trávíte nějaký čas vedle sebe (kupříkladu oba milujete, když pečujete o zahradu), komunikace vám nedělá potíže a rozumíte si v zásadnějších věcech, jako třeba pohledu na založení rodiny nebo náboženské přesvědčení, může to bez problémů fungovat i poté, co z vás opadne prvotní nadšení, a sundáte si růžové brýle.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat