Manželství na etapy

10.09.2020 | Vztahy

Žádné manželství není natolik dokonalé, aby se v něm neobjevily menší či větší trhlinky. Pochopení jeho různých fází, kterými prochází, vás může navigovat. Lépe pak poznáte, co zrovna potřebuje. Vybudujete silnější a harmoničtější vztah!

Život jako takový má různé etapy, se kterými se člověk chtě nechtě seznámí. Ale to samé se týká i vztahů. I ty se postupně vyvíjejí, slábnou a zesilují. Jak moc se jich dotýká čas? Láska má celkem sedm etap, z nichž některé z nich jsou velmi rizikové!

První fáze manželství: vášeň

Líbánky jako z filmu trvají několik měsíců. Maximálně do dvou let však fascinace partnerem vyšumí. To ale nic nemění na tom, že počáteční fáze vztahu a manželství je plná mozkových chemikálií a poblouznění. Přehlížíte varovné signály.

Druhá fáze manželství: realizace

V této fázi končí líbánky a začíná reálný život. Zjišťujete, že protějšek není schopný dát špinavé nádobí do myčky a začíná vám vadit jeho paličatost/chamtivost/ego/styl oblékání. Na řadu přichází první zklamání a konflikty, které jsou pro toto období nevyhnutelné, neboť každý z páru dělá první kroky k vzájemnému přijímání partnera a celého vztahu. Vlastně je to jedna z nejtěžších zkoušek, jež některé dvojice neustojí. A drama pokračuje.

Třetí fáze manželství: povstání

Boj o moc. Přesně to charakterizuje třetí fázi manželství, během které si uvědomujete, že přicházíte o některé přátele a koníčky. Perete špinavé spodní prádlo, uklízíte pastu v umyvadle, spěcháte domů z práce uvařit večeři, kterou protějšek vyžaduje. Odborníci říkají, že povstání je vždy nevyhnutelné. Přistoupíte na podmínky, vyříkáte si, co od manželství chcete, a jste schopni spolu mluvit? Pak máte šanci na přežití.

Čtvrtá fáze manželství: spolupráce

Jak manželství postupuje, komplikuje se. Kariéra roste, domy se zvětšují, osobní závazky narůstají, zvyšuje se touha po dětech.  V etapě spolupráce vztah připomíná spíš formu podnikání. Všechny ty hypotéky a investice symbolizují tlak, ale i stabilitu a jakési základy „společného projektu“. Usilujete o splacení svých dluhů a začnete vychovávat potomky.  Pro oba je to nová životní role.

Pátá fáze manželství: krize středního věku a syndrom prázdného hnízda

Pokud máte děti, fáze spolupráce často trvá 10 až 20 let. Jenže najednou je u konce. Máte nastavenou kariéru, děti už vás tolik nepotřebují, hypotéka je (téměř) splacená. Co teď? U šťastných párů je čas znovu se navzájem ocenit, nikoli jako rodiče a životní kolegové, ale jako milenci a přátelé. Ovšem pozor. Jakkoli krásně to zní, vzniká riziko rozpadu vztahu. Na lásce je třeba pracovat a při páté fázi partnerství je nutné zvládnout rozčarování z krize středního věku a toho, že děti vylétly z hnízda.

Šestá fáze manželství: výbuch

Ztráta zaměstnání, zdravotní problémy, finanční potíže, smrt vlastních rodičů a další nepříjemné situace mohou vztah negativně ovlivnit. Realita je taková, že manželství, které je konfrontováno s osobní krizí, bývá zdrojem útěchy –⁠  nebo naopak potíží a stresu.

Sedmá fáze manželství: dokončení

Výsledky různých průzkumů poukazují na to, že se kvalita manželství po několika desetiletích soužití páru zkvalitňuje. Prý je to tím, že se partneři dokonale znají a tolerují. Radost z vnoučat a znovuobjevených koníčků (kupříkladu péče o zahradu) dodává zkušeným dvojicím nový impulz.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat