Závislost na vztazích skutečně existuje

23.09.2020 | Vztahy

„Ano, miláčku. Jak chceš, miláčku, uděláme to podle tebe. Jen se na mě nezlob!“ V běžném životě se takovému partnerovi, který svému protějšku vždy a ve všem vyhoví, říká „blbec“. Jenže ono to může být všechno úplně jinak! Jak poznáte, že doma nemáte hlupáka, ale závisláka na vztazích? Všímejte si těchto signálů!

Už jste někdy slyšeli o termínu závislost na vztazích? Přesně tak se označuje duševní, emoční, fyzická nebo duchovní závislost na partnerovi, příteli či rodinném příslušníkovi. To, že někdo doslova visí na někom jiném, obvykle pramení z dětství, a dle psychologů roli hrají i poruchy osobnosti. Závislost přitom má různé stupně intenzity a závažnosti.

Neschopnost názoru a pocit zodpovědnosti

Láskoholik nedokáže říct ne, nikdy vás neodmítne a navíc přebírá zodpovědnost za to uspokojování vašich potřeb. Ty jeho ho nezajímají, jste středobodem vesmíru a jeho světa. Závislák vás a partnerský vztah potřebuje, aby sám mohl žít.

Bez souhlasu vyhlédnutého objektu, ke kterému je připoután, není schopen rozhodovat, trpí strachem z rozchodu, nemá žádné koníčky. Osobně je šťastný jen tehdy, když se od partnera dočká uznání. Také se neustále omlouvá, ačkoli se ničím neprovinil. V neposlední řadě neustále mění svoji osobnost (přizpůsobuje se tomu, s kým zrovna je), postupem času začíná být majetnický, žárlivý a vypočítavý, leckdy vyhrožuje sebevraždou, pokud se mu něco znelíbí. Dá se něco takového zvládnout?

Nezdravá dynamika

Psychologové se shodují, že odpovědnost za vztahy s ostatními musí koexistovat s odpovědností za sebe. Závislost na vztahu a partnerovi je pochopitelně nezdravá a za hlavní problém se považuje to, že láskoholik vlastně neumí žít a být jen sám se sebou. A vše nabírá na obrátkách. Partner, o něhož je tolik „pečováno“, ví, že ze vztahu nemůže jen tak odejít, protože na něj druhá osoba nesmírně spoléhá. Co na tom, že se jedná o toxické partnerství! Je vám něco takového povědomé? Znáte to z vlastní zkušenosti?

Krok z bludného kruhu

První vlaštovkou signalizující lepší časy je hledání vlastní hodnoty neboli zaměření se na sebeúctu a sebeuvědomění toho, kdo na vztahu tolik lpí. Samozřejmě, že bez terapeuta se něco takového neobejde.

Odborník pomáhá k sebelásce, pozitivnímu smýšlení i snižování sebekritiky. Závislák se s jeho pomocí naučí vyhledávat aktivity mimo vztah a investovat do nových přátelství. Jenže tohle všechno chce čas a trpělivost z obou stran, samo nic z nebe nepadá. Pokud individuální terapie nepřichází v úvahu, je vhodné zvážit psychoterapii skupinovou, a to už jen z toho důvodu, že láskoholik vztah dusí a urychluje jeho rozpad.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat