Vyprovoďte strach ze svého života

05.11.2020 | Vztahy

Aktuální situace je pro všechny z nás velmi složitá. Strach a obavy z nejistoty nás prostupují každým dnem. Nikdo neví, co bude a jak. Sledování televizních zpráv a podporování růstu této nepříjemné emoce není na místě. Jak se ale této emoci postavit čelem a vyprovodit ji ze svého života? Bude to snadné, zvládnete to i vy!

Strach, co to je a odkud se vzal

Zkusme na to jít metodou poznej svého nepřítele. Původ slova strach je z latinského „angustus“ anebo „angere“, což znamená úzkost, stísněnost a omezení či škrcení. Tato emoce je tady s námi již od pradávna. Organismus pomocí ní odpovídá na nové, nebezpečné a nepředvídatelné situace či okamžiky. Často se strachem přichází „bolení břicha“, nervozita anebo stažené hrdlo. „Lidstvo odjakživa preferuje pocit bezpečí, a tím pádem i komfortní zónu. V tu chvíli, kdy nám ji cokoliv nabourá, nás přepadne strach. Není to emoce, za kterou bychom se měli stydět. Je potřeba ji přijmout a prožít. Ovšem není vhodné v ní zůstávat déle. Lepší je posunout se dál, do těch radostnějších emocí a pocitů,“ komentuje emoci strach byznys mentorka Denisa Jedličková. A tak i když se zrovna cítíte pod psa a vidina ve světlé zítřky nikde, nevěšte hlavu. Každou emoci je potřeba prožít, nepotlačovat a dát ji průchod.

Jak s ním bojovat a vyhrát?

Strach vzniká v situaci, kdy se rozhoduje o něčem důležitém pro nás samotné. Organismus tak reaguje, protože cítí nebezpečí či nejistotu a mnohdy i ohrožení. „Na strach se nelze dívat jen negativně. Nebýt něj nikdy by se lidstvo neposouvalo kupředu. Člověk se díky němu dokáže posouvat, ať už profesionálně anebo osobnostně. Strach nám může dát křídla a posunout nás do pozitivních situací o kterých se nám ani nesnilo. Stále je ale důležité mít na paměti, zda se v našem případě jedná o strach či jeho horší formy jako je úzkost či panika. V těch horších formách je vhodné vyhledat odborníka,“ sděluje Jedličková.

V aktuální situaci se bojíme o naše blízké, o práci, nejistou budoucnost a mnoho dalšího. Jak s tím ale zabojovat na denní bázi? Ověřte si, jestli váš strach např. o práci se zakládá na reálných podnětech anebo jste jen slyšeli v televizi, že se bude propouštět. Pokud se ujistíte, že je vše v pořádku. Je potřeba nepřemýšlet nad vším příliš a zabavit se jinak. V této době je fajn zpomalit – začněte kreslit, zavolejte kamarádce, napusťte si vanu, odpočívejte, pustě si oblíbený film anebo si přečtěte oblíbenou knížku.

V případě, že vám doopravdy hrozí nebezpečí je potřeba se mu postavit čelem a jednat okamžitě. Výpověď ze zaměstnání může být pro člověka impulzem k něčemu novému. Můžete konečně začít podnikat online, udělat si kurz, oprášit angličtinu anebo poslat svůj životopis na jiné pozice a začít tak znova,“ doporučuje Jedličková a prozrazuje svůj osobní tip na boj se strachem. „Mně osobně pomáhá nenechat si rozjet mysl ve strachu, ale zanalyzovat jej a porozumět okolním procesům a spouštěčům. Poté pustím emoce a nenechám se strhnout negativním okolím a okolnostmi. Nekoukám prostě napravo ani nalevo. A třetím krokem je jít do akce. Celý život toužíte, že budete podnikat a teď jste dostali výpověď? Kdy jindy začít pracovat na svém vlastním snu, než právě teď.“ Se strachem se dá pracovat, zkuste to i vy. Ovšem se jej nesnažte přeprat alkoholem, léky či jinými nevhodnými prostředky. V případě, že máte pocit,kdy situaci nezvládnete vyhledejte odborníka z řad psychologů či psychiatrů. Nebojte si říci o pomoc.

Tip, jak na boj se strachem

Zastavte se, zanalyzujte a řekněte si nahlas, co se ve vás samotných odehrává a celé si to uvědomte a projděte. Mám strach, že přijdu o práci? Mám strach začít podnikat? Odkud se tyto strachy berou a z jakých starých vzorců pramení? Popište své obavy a zjistěte odkud pramení. Poté jděte do akce a přeperte je!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat