Narcise poznáte podle jistých obličejových znaků

Občas vás napadne, že by bylo fajn hned na první pohled poznat, s kým máte tu čest. Bohužel může být první dojem mnohokrát velmi matoucí (ať už pozitivně nebo negativně), a tak se na něj spoléhat nelze. Ale existují určité obličejové znaky, podle kterých poznáte třeba narcise. A i to by mohlo někdy výrazně pomoci.

Narcisté jsou velcí egoisti a manipulativní osoby. Jako partner nebo kolega dokážou druhé vystavit opravdu těžkým zkouškám a soužití velmi – a především negativně – ovlivnit. No nebylo by krásné, kdyby člověk už s předstihem poznal, jestli jedná s narcisem? Studie univerzity v Torontu k tomu přináší možné řešení.

Jak poznat narcistu

Vědci z oboru psychologie provedli následující test: Vyfotografovali 40 studentů, kteří měli neutrální výraz a svým obličejem nijak nevyčnívali, a následně je nechali vyplnit osobnostní test zaměřený na narcisisty. Potom byly fotografie všech účastníků předloženy i ostatním testovaným a každý měl vyjádřit svůj názor o tom, kdo podle nich je, nebo není narcis. Testovaní se soustředili kromě jiného také na obočí a jejich tloušťku a hustotu. Husté obočí bylo s narcisismem spojováno nejčastěji, a navíc se v mnoha případech dotazovaní skutečně trefili.

Dokáže obočí prozradit narcistu?

Výrazné obočí odhaluje narcistní osobnost a ovlivňuje také, zda druzí danou osobu za narcistu považují – takové jsou výsledky, které vědci zveřejnili v časopise „Journal of Personality“. Proč? Protože obočí je pro sociální interakci a neverbální komunikaci velmi důležité. Ale je možné z něj opravdu vyvodit znak osobnosti? Každopádně dostala právě tato studie na Harvardově univerzitě v Cambridge Ig Nobelovu cenu. Opakem než byste možná čekali je tato cena označením pro obzvlášť zbytečný výzkum s pochybnými výsledky, která lidi může snad jenom rozesmát…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat