Skomírající touha v dlouhodobých vztazích se dá obnovit

08.05.2021 | Vztahy

V partnerovi už nevidíte toho úžasného milence, ze kterého máte chuť strhávat oblečení každý den. Co se stalo? Opustila vás touha. Ta nevěrnice nevěrná! Přivolejte ji zpět a oprašte staré kouzlo svého vztahu!

Ze statistik vyplývá, že se lidé v dlouhodobých vztazích milují zhruba jednou týdně. Což je dobrá zpráva, protože tenhle „udržovací sex“ zachovává frekvenci milostných setkání stabilní a tím nedává prostor pro emoční, citovou ani fyzickou vyprahlost jedinců.

Za ideální stav se pochopitelně považuje to, když jeden po druhém stále touží, neboť právě touha živí fyzickou intimitu a stará se o to, že se z milenců nestávají spolubydlící. Jenže právě tohle je nesmírně těžký úkol. Intenzita touhy je proměnlivá, přichází a odchází. Děti, práce, zdraví, stres či hormonální změny libido utlumují a vy zjišťujete, že na sex nedošlo již týdny. Jak z toho vybruslit? Podle belgické psychoterapeutky Esther Perel je touha dvousložková.

Na jedné straně stojí potřeba bezpečí, uklidňujícího stereotypu a známých technik a na té druhé vášeň, síla dobrodružství, tajemství, překvapení a nepředvídatelnost. A všechno tohle potřebuje oprášit – s pomocí několika tipů.

Nebuďte pořád spolu

Touha vzkvétá v nepřítomnosti. Je to něco, co cítí všichni bez ohledu na pohlaví, kulturu nebo náboženství. Když partneři tráví čas odděleně, mají šanci myslet na sebe trochu jinak než normálně. Takové to „vynes koš a pomoz mi s večeří“ ustupuje. Proto si sem tam dopřejte osobní prostor a mějte chvíli jen sami pro sebe. Ke společné večeři tak každý zvlášť přinesete nová témata, zážitky a poznatky. Tomu se říká čerstvý vítr!

Opět začněte cítit hrdost

Proč si krásná a žádaná herečka s nekonečně dlouhýma nohama začne románek s o půl hlavy menším a přisprostlým režisérem, který se vzhledově podobá mimozemskému mutantovi? Milý zlatý je ve své branži velmi úspěšný a ženy odjakživa přitahuje moc a status samce, který se těší obdivu ostatních. V překladu řečeno, je jedno, jestli váš partner řídí autobus, spravuje auta nebo stojí v čele právnické firmy. Jakmile ho podrobněji začnete sledovat v něčem, v čem je dobrý, začnete si ho o trochu víc vážit. Taky ho uvidíte v jiném světle. To touhu přiživuje.

Nezapomínejte na maličkosti

Snídaně do postele, roztomilý vzkaz na zrcadle – napsaný rtěnkou, oblíbená čokoláda, společný oběd nebo výběr erotické pomůcky přes internet… Drobné radosti a projekty podporují spontánnost. Je důležité nestát na místě a nečekat, až se vás vášeň „sama zeptá“, zda na ni máte náladu. Vědomě o ni usilujte právě maličkostmi.

Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko

O touhu, sex a intimitu stojí za to bojovat, ale pozor na nadměrná očekávání. Zázraky se nedějí ze dne na den. Buďte trpěliví. Pokud touha vybledla, může její oprašování v začátcích působit trochu krkolomně a to je naprosto v pořádku. Neberte to jako signál neúspěchu. Vyčkejte. Ostatně, hned se ani pes nevyprázdní…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat