Péči o partnera v depresi je třeba dávkovat

30.06.2021 | Vztahy

Přišel o práci, má zdravotní problém a vinou toho s ním v poslední době vůbec není řeč. Vám ale záleží na tom, jak se partner cítí, proto se ho snažíte povzbudit. Jenže pozor, aby to nebylo kontraproduktivní! I starostlivá péče se musí dávkovat správným způsobem. Vyhněte se těmto zavádějícím větám!

Často je těžké ze sebe vysoukat něco smysluplného a povzbudivého, když partnera vidíte, jak se trápí. Navíc platí, že zrovna muži mohou být na určité reakce trochu citlivější, přece jen nejsou tak zvyklí své city vyjadřovat a již od raného věku jim je vštěpováno, že „velcí kluci přece nepláčou“. Tak jak se k nim chovat? Tyhle věci zlomenému příteli nebo manželovi určitě neříkejte, prohloubí to jeho depresivní stavy!

Jsi chlap, ne, to dáš!

Muž má být především mužem. Silným, statečným a neohroženým. Tedy aspoň tohle z něj dělají tradiční genderové role platné věky věků. Výsledkem tohoto rozdělení na „silnější“ a „slabší“ pohlaví je to, že se muži za své pocity stydí. Obávají se, že když je dají najevo, tak v očích ostatních klesnou. Z tohoto důvodu jim nedávejte nevyžádané rady a neurčujte, co by z pozice samce měli a neměli dělat. Spíš se staňte jejich spojencem.

Na tvém místě bych nevěděla, co dělat

Ale no tak, váš partner snad už ví, co je teď správné, když ho válcují emoce a sám netuší, co se sebou? Podobná věta ho spíš utvrdí v tom, že je na celou věc úplně sám a vy se spoléháte, že najde řešení za vás oba. Zkuste to jinak. Prokažte zájem, vyslechněte ho a popřípadě se zeptejte, zda stojí o váš osobní názor.

Ty s tím naděláš, jsou horší věci!

Protějšek se trápí, a to z nějakého důvodu. Jeho problém nezlehčujte, určitě pro něj má zásadní význam, jinak by se neuzavíral do sebe, netrpěl na výkyvy nálad a sem tam nevybouchnul jako papiňák. Je podrážděný, no dobře. Zlobí se a není ve své kůži. Nemoralizujte, nebagatelizujte, obejměte ho na znamení tichého a pevného spojenectví. Někdy právě ticho je tím nejlepším lékem.

Tak to jsme teda kvůli tobě úplně v háji

Za každou cenu zůstávejte pozitivní a snažte se partnerovi podsouvat, čeho už jste společně dosáhli a co hezkého vás ještě čeká. Přijdou nové pracovní nabídky, konečně je tu čas užít si nějaký svůj koníček, dovolenou, děti… Soustřeďte se na kladné věci a připomínejte mu, že nic není tak horké, jak se zdá. Ostatně, vy přece taky můžete přiložit ruku k dílu. Pokud o to partner stojí, poptáte se svých známých a oprášíte staré kontakty, ke své práci si najdete ještě jednu na částečný úvazek… I kdyby se nic z toho nepodařilo uskutečnit, mějte vize. Zdrcený protějšek potřebuje povzbudit, ne prohlubovat sebelítost.

Zdroj: Názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat