Nejčastější lži v partnerství

26.09.2021 | Vztahy

Že by někdo celý život mluvil jen čistou pravdu? Tak tomu snad nevěříte! Jen v rámci vztahu se partneři dopouštějí mnoha přestupků a ani váš protějšek není výjimkou. V čem vám lže?

Jsou lži a „lži“. U těch označovaných za takzvané „bílé“ či „malé“ není smyslem někomu ublížit, konfrontovat ho, nebo mu způsobit potíže. Cílem je spíš skrýt pravdu s ohledem na city toho druhého. Pokud se však jedná o závažnější klamy, tak ty vztahu jako takovému dobře nedělají.

Zlato, ty mi fakt věříš?

Studie z roku 2013 publikovaná v akademickém žurnále Communication Studies odhalila, že lidé svým partnerům lžou asi pětkrát týdně. A i když se nejedná přímo o nějaký brutální klam, tak hodně jedinců před svými protějšky něco skrývá. Obvykle jsou v tom peníze, jak jinak.

Americká Národní nadace pro finanční vzdělávání (NEFE), která shromažďuje údaje o finanční nevěře více než třináct let, zveřejnila, že z 2 000 tisíc dotázaných lidí 37 % respondentů vůči partnerům nebo manželům ukrývá údaje z daňových lístků a nákupů, bankovních účtů a výpisů, ale i směnek a popřípadě také dlužních úpisů. Předmětem tajemství jsou jak transakce, tak i hotovost v peněžence.

Jsem chudý jako kostelní myš

Obecně platí, že téměř každý pátý člověk lže o svých financích tomu, s kým žije. Dokonce 5 % zpovídaných se svěřilo s tím, že manželé a manželky po celou dobu nevědí, kolik dotyční ve skutečnosti vydělávají, protože si lháři čísla upravují – pochopitelně do menších hodnot, aby náhodou nevyšlo najevo, že jim z výplaty něco zbývá. Vše funguje do té doby, než partner zjistí pravdu. Pakliže se tak stane, tak 75 % lidí se s protějškem minimálně pohádá, v tom horším případě dojde k narušení důvěry mezi partnery, nebo rovnou k rozvodu.

V posteli to umím

Jiný průzkum, tentokrát uveřejněný v magazínu Science, odhalil, že pánové si nejčastěji upravují množství vypitého alkoholu (měl jsem jen dvě piva!) a ženy zase s oblibou odpovídají na otázku „děje se něco?“ to ono staré známé „nic“, i když se v nich vzteky vaří krev. Většina lidí taky lže ohledně svých bývalých sexuálních partnerů (ženy počet snižují, muži spíš zvyšují) a intimních zkušeností. Dámy totiž před tím, na kom jim záleží, nechtějí vypadat příliš rozpustile a mravně uvolněně, zatímco pánové dělají, že mají se ženami spoustu zkušeností. Přijde jim to sexy.

Zdroje: sciencemag.org, bestlifeonline.com, https://www.nefe.org/news/2018/02/celebrate-relationships-but-beware-of-financial-infideltiy.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat