City v rovnováze v jakékoliv situaci

Možná se vám občas může zdát, že je ten život – a především vaše pocity – jako na houpačce. Abyste životem procházeli vyrovnanější, je nutné svým pocitům porozumět. Jak?

I když to tak někdy nevypadá – všichni lidé mají (po)city! A to nejen „někdy“, ale neustále. Emoce jsou náš přirozený, velmi osobní navigační systém. Díky nim víme, co je pro nás důležité, co potřebujeme a chceme, co nás bolí, kde leží naše limity a čeho bychom se měli vyvarovat. Jinými slovy – čím lépe rozumíme svým pocitům, tím snazší je najít cestu.

Porozumění pocitům

Dlouho si psychologové mysleli, že existuje pouze šest základních pocitů. Mezitím však zjistili, že tento model se ani zdaleka neblíží složitosti našeho emočního světa a že je proto potřeba rozlišovat výrazně více emocí.

Jak funguje naše psychonavigace

Všechno, co vědomě prožíváme, v nás vyvolává emoce, nebo je alespoň ovlivňuje. V podstatě jsou pocity druhem psychosomatických reakcí na naše vnímání a směřují naši pozornost na věci které jsou pro nás relevantní. Pomáhají nám se učit a rozvíjet, protože zážitky spojené s emocemi si pamatujeme lépe než ostatní.

Jak můžeme ovládat své pocity

V ideálním případě se svým pocitům naučíme rozumět a sledovat svůj individuální systém. Ale jak všichni víme – ideální případ neexistuje. Navíc po zkušenostech, které vyvolávají obzvlášť silné pocity, můžeme jen zřídka věnovat čas jejich správnému zpracování. Tyto a další důvody vedou k tomu, že se někdy ponoříme do emočního chaosu, jsme emocionálně ohromeni a raději bychom necítili vůbec nic. Nebo se u nás vyvinou takové poruchy, jako je vztahová úzkost a patologická žárlivost.

Dvě základní otázky

Pokud se dostanete do takové situace, kdy jste emocionálně ohromeni, měli byste si udělat chvilku a položit si dvě otázky:

„Co cítím?“ – pojmenování a popis emocí co nejkonkrétněji a nejpodrobněji; pomáhá i jejich zapsání

„Co vyvolalo mé pocity?“ – identifikujte zkušenost, která dala podnět k pocitům a zkontrolujte své vlastní (subjektivní) hodnocení

Může pomoci i odstup od situace, která nás uvrhla do emočního chaosu, protože z dálky nebo ze změněné perspektivy vidíme věci trochu jinak. V případě emočního přetížení má také smysl mluvit o tom s ostatními – ať už s přáteli, rodinou nebo profesionály.

A ať už jsou naše pocity jakékoli, nikdy bychom je neměli ignorovat – protože dříve nebo později se na povrch určitě dostanou…

Zdroj: názory autora, https://positivepsychology.com/understanding-emotions/, https://www.verywellmind.com/emotions-4157165







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat