Funkční otevřené vztahy stojí na upřímnosti

21.01.2022 | Vztahy

Společnost monogamii dlouho akceptovala jako pravidlo pro vztahy. V současnosti dostává pěkně na frak. Má totiž konkurenci u stále oblíbenějších otevřených vztahů. Také vás zaujaly? A víte, jaké body dodržovat, pokud se rozhodnete žít ve více lidech?

Soužití v několika milostných vztazích se nazývá polyamorie. To je tak, když se s partnerem z vlastní vůle dohodnete, že si každý z vás (nebo jenom on) najde ještě někoho jiného. Mnoho párů v těchto dnech tuto svobodu prozkoumává a zachází za hranice své komfortní zóny. Třeba k nim patříte i vy. Pokud to chcete zkusit, tady je pět tipů, jak si udržet zdravý otevřený vztah.

Nepřetvařujte se

Jakýkoli vztah je založen na důvěře, a to platí i pro vztah otevřený. Jestli vás láká vyzkoušet si, jaké to je mít partnera číslo jedna a partnera číslo dvě, je důležité si od „jedničky“ vyžádat souhlas. Buďte otevření a upřímní, rozhodně nelžete a nic nepodnikejte za partnerovými zády. Nadělalo by to hodně škody.

Pevně si stanovte pravidla

Když máte co do činění s více partnery, musíte si určit svou prioritu a podle toho se rozhodnout o logistice a opatřeních. Máte-li například děti, můžete stanovit, že se jich vaše milenecké svazky mimo domov nedotknou. Předmětem podobných dohod jsou i noci strávené mimo vlastní ložnici, víkendy a podobně. Co je přípustné a co už není? Pevně ukotvěte pravidla a seznamte s nimi všechny zúčastněné.

Vždy se chovejte ohleduplně

V polyamorním vztahu budete mít primárního a sekundárního partnera. Primární vztah má obvykle před tím sekundárním větší prioritu, což ovšem neznamená, že se k milenci (potažmo partnerovi číslo dvě) budete chovat s menším respektem. Zaslouží si slušnost a laskavost.

Buďte otevření vůči změnám

Otevřené vztahy poskytují svobodu. Je tedy možné, že jednoho dne „dvojka“ přijde s tím, že se zamilovala jinde a odchází.  Nebo primární partner přizná, že žárlí a nechce v tomto typu soužití pokračovat. Když k tomu dojde, měli byste být připraveni se flexibilně přizpůsobit.

Chraňte se

Pokud chcete prozkoumat otevřený vztah, musíte praktikovat bezpečný sex. Ochrana před nežádoucím otěhotněním a pohlavně přenosnými chorobami je alfou a omegou otevřených vztahů. Proberte to s „jedničkou“ i „dvojkou“, popřípadě „trojkou“, všichni by tuto důležitost měli pochopit.

Zdroje: wikipedia.org, modernman.com, https://hellorelish.com/articles/open-relationships-how-to-do-donts.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat