Vztahy si ničíme občas úplně sami

I když bychom v životě rádi dělali všechno správně a nejlépe, někdy se nám do cesty jako překážka postaví naše vlastní návyky a chování. A občas si díky tomu zničíme vztah…

Jako lidské bytosti můžeme oprávněně tvrdit, že jsme v oblasti vztahů profesionálové. Naše sociální kultury jsou základem a předpokladem naší svobody a příležitostí k rozvoji. Ale to neznamená, že mít a udržet si zdravé vztahy je pro nás jednoduché – a to ať už se jedná o přátelství, partnerství nebo vztahy v rámci rodiny. Částečně je to způsobeno tím, že ne vždy máme úplně jasno v tom, co vlastně děláme a proč.

Díky zkušenostem a pocitům rozvíjíme vzorce chování a návyky, které mohou být za jistých okolností nevhodně, ale jakmile už v hlavě jsou, je pro nás velmi obtížné se jich zbavit. Dobrá zpráva je, že úplně nemožné to ale není.

S vědomým rozhodnutím otevřít se novým zkušenostem můžeme změnit naše vzorce chování a návyky. Předpokladem pro to však je nejprve poznat a vnímat, jak se chováme v každodenním životě. Ale na co se vlastně zaměřit?

Stažení se do sebe

Pokud máte ohledně vztahu pocity, které jen těžko popíšete, může to vést k tomu, že se nevědomky stáhnete do sebe, budete si udržovat odstup a mezi vás a druhou osobu postavíte pomyslnou zeď. Obvykle se tímto chováním chceme chránit a získat více kontroly. V praxi to ale znamená, že vás druhá osoba přestane zajímat a do vztahu nedáváte žádnou energii.

Obrana

Obranný postoj se často projevuje, pokud trpíte nízkým nebo nestabilním sebevědomím, což může vyplývat z předchozích zkušeností. Projevuje se to tím, že jakoukoliv kritiku berete jako útok na sebe, cítíte se jako oběť a okamžitě se urazíte. V důsledku z nás ten druhý má spíše strach a cítí zábrany, než aby chtěl řešit naše problémy.

Předstírání

Nebýt upřímný a místo toho na druhé jen něco „hrát“ je zvyk, který pravděpodobně mnoho lidí zná. Někdo vám ublíží a místo, abyste mu to řekli, řeknete, že je vše v pořádku. Možná chcete vypadat silně, bojíte se možných nepříjemných situací nebo se obviňujete za svoje pocity. Když ale něco hrajeme, ostatní nevědí, jak se opravdu cítíme a nemohou tedy reagovat tak, jak bychom si představovali. Zbavujeme je tak příležitosti nám porozumět.

Zrazení sebe sama

Tento škodlivý zvyk se ve vztahu objevuje také často – děláte všechno, co je ve vašich silách, abyste byli přesně tou osobou, kterou ten druhý chce a bude milovat a odkládáte proto své vlastní potřeby, ale i své vlastní já. Takové chování je také spojené s nedostatkem sebevědomí a přehnaným strachem z odmítnutí. Problém je, že druhá osoba vám nemůže ukázat, že vás miluje a přijímá takové, jaké jste, protože vás ve skutečnosti nezná.

Zdroj: názory autora, https://hellogiggles.com/love-sex/self-sabotage-why-people-ruin-happy-relationships/, https://www.theatlantic.com/family/archive/2020/01/negativity-can-ruin-relationships/604597/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat