Muži na kamarádství moc nejsou

Pokud jde o přátelství, u mnoha párů je rozdělení úkolů jasné –⁠ sociální kontakty jsou zkrátka záležitostí žen. To sice může fungovat poměrně dlouhou dobu, ale ve stáří se to stává fatální chybou –⁠ když partner zemře, zůstává mnoho mužů najednou samo.

Muži sice nepotřebují intersociální výměnu v každodenním životě tak intenzivně jako ženy, ale pokud člověk nemá nikoho jiného než partnera, spadne po rozchodu do hluboké díry. Možná by se dalo vyhnout i některým rozvodům, pokud má muž někoho, kdo mu naslouchá a dává upřímnou zpětnou vazbu –⁠ opravdového přítele.

Partnerka je můj nejlepší přítel

Většina mužů si toho ani nevšimne. Dělají práci, která je více nebo méně naplňuje, žijí v partnerském vztahu a mají rodinu. Ale nejpozději, když je v partnerství krize anebo hrozí odloučení a rozvod, začnou postrádat někoho, s kým by si mohli promluvit. Partnerky jsou často jedinou osobou, se kterou ho pojí velká emocionální blízkost.

Ženy jsou aktivnější, pokud jde o udržování vztahů – a kontakty mají pro ně jinou funkci. Když se žen zeptáte na jejich nejbližší důvěrníky, téměř všechny řeknou, že to je jejich nejlepší kamarádka. Muži za nejlepšího přítele mají manželku.

Mnoho mužů se propadne do hluboké díry

Nacvičená dělba práce může dlouhé roky fungovat velmi dobře. Ale pak přijde odchod do důchodu, vztahy s kolegy z práce zmizí nebo alespoň ztratí význam a mnoho mužů se propadne do hluboké díry. To, co dělali po mnoho let, najednou nefunguje. Staré kontakty ze zaměstnání obvykle nemají dostatečnou hloubku, zejména v krizových situacích, jako jsou nemoci. Muži jsou také mistři "příležitostné komunikace": krátký rozhovor s kolegy ve výtahu nebo rozhovor s dětmi u jídelního stolu. Když skončí profesní život a děti se odstěhují, tyto situace chybí.

Dokud žena pokračuje v zajišťování společenského života –⁠ a vezme s sebou muže –⁠ nemusí to být tak důležité. Pokud se vztah rozpadne nebo partner zemře, věci vypadají jinak.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat