Reakce mozku po rozchodu

Rozchod je jako studená sprcha. Není proto divu, že se cítíme po rozchodu tak špatně, jak se cítíme. Ale co přesně se s námi děje? Je to všechno jen chemie v naší hlavě?

Rozchod je po smrti nejtraumatičtější zážitek, kterým si každý z nás v životě musí projít. Ztráta osoby, ke které nás pojí nejen láska a vzpomínky, ale také společné sny a plány do budoucna. Je to jako obrovská černá, smutná hrudka v břiše, která nikdy nezmizí. Najednou jsme zase na nule. A bolí to – jako by nás někdo trhal na kusy (1).

Nemoc z lásky a touha po metadonu

Konec vztahu je jako když vám vezmou léky z vteřiny na vteřinu. Je to na nic a máme na výběr mezi vysazením nebo náhradním lékem – něco jako je metadon, který zmírní abstinenční příznaky (myšleno pouze obrazně!!!). Biochemicky ale v našem těle skutečně probíhají podobné procesy, jako je odvykačka na heroin. Zamilovanost je emocionální proces, který, stejně jako konec lásky, způsobuje chaos v chemické rovnováze naší hlavy. Zamilovat se do někoho je emocionální proces, který aktivuje oblasti mozku pro propojení a touhu být s touto osobou. Totéž se stane v případě rozchodu. Zajímavé je, že se jedná dokonce o stejné oblasti, které jsou také spojeny s fyzickou bolestí – věta Tolik to bolí, tedy není míněna pouze metaforicky.

Zrozeni k vytváření vazeb

Jsme naprogramovaní tak, abychom si vytvářeli pouta hned, jakmile spatříme světlo světa. Pokud se pouta a vztahy rozpadnou, cítíme se osamělí a opuštění. Naše tělo reaguje na tuto bolest uvolňováním stresových hormonů, které nás zasáhnou do žaludku, což vyvolává nechutenství a vnitřní neklid, takže v podstatě stejné příznaky, jako kdybychom se zamilovali jen naopak. Nervové reakce jsou v obou případech stejné – čistý stres.

Jak nás mozek klame

Během vztahu si svého partnera neidealizujeme, ovšem po rozchodu ho najednou zvedáme na piedestal. To způsobuje systém odměn našeho mozku, který čeká na své léky. A než je dostane, má náhradní v podobě mnoha skvělých vzpomínek. To je důvod, proč většina lidí začne svého partnera pronásledovat online, psát idiotské zprávy na rozloučenou nebo zoufale prosit ex, aby to s námi zkusil znovu. A při zpětném pohledu je to to, za co se opravdu stydíme, ale na vině je pouze chemický chaos v naší hlavě (2).

To dobré až na konec

Když jste čerstvě po rozchodu, bolí to tolik, že si myslíte, že to nikdy nepřejde. Možná to bude trvat i několik měsíců. ALE! – mějte na paměti, že tato bolest je součástí procesu uzdravení! Různé scany mozku lidí se zármutkem ukazují, že je spojena s aktivní prefrontální kůrou, oblastí mozku spojenou s osobností, rozhodnutími a plánováním komplexního kognitivního chování. A to zase znamená, že díky lásce rosteme a naše osobnost se vyvíjí. Aniž bychom si to uvědomovali, chemikálie v našich hlavách již pracují na změně našeho chování a přivádějí všechny rozjitřené emoce zpět do rovnováhy. Takže: Plačte a truchlete, dokud to budete potřebovat, ale věřte, že nakonec bude všechno v pořádku (2)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3115386/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495909/, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:03
407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat