Konec lásky nepřijde ze dne na den

Motýli z břicha už uletěli? Je vaše láska spíše rutina než vzrušující dobrodružství? Opravdu tak musí skončit každý dlouhodobý vztah?

Máme skvělou odpověď: Ne! Takhle to v milostném životě být nemusí. Pocit lásky se v mnoha z nás časem zmenšuje, ale to, jak s tím naložíme, je jen na nás. Jestli vášeň vyběhne ze dveří vašeho bytu nebo s vámi každý den usedá ke stolu, má hodně co do činění s tím, jak chápeme změnu z romantické na dlouhodobou společnou lásku.

Vzrušení a touha jako základ vztahu

Mnozí z nás touží ve vztahu především po jedné věci: po ohni! Pamatujeme si, jaké to tehdy bylo – zamilovat se. Jak jsme byli nadšení a jak jsme si doslova chtěli strhnout oblečení. V psychologii je zamilování také chápáno jako romantická nebo vášnivá láska. Například se vyznačuje intenzivní sexuální vášní, fantaziemi a vzrušením z nového partnera. Ale postupem času tento druh surové touhy stále více mizí. Ale možná vztah nemusí být tak intenzivní. Protože to, co často potlačujeme, je, že v této fázi jsme často polapení chtíčem, ale o partnerovi stále víme jen málo. Ale sexuální přitažlivost není vše, co ve šťastném vztahu potřebujeme.

Co tvoří šťastný vztah

Jedním z přístupů je v psychologii model Roberta Sternberga. Podle psychologa lze vztahy rozdělit do tří hlavních složek: vášeň, intimita a závazek. Absence nebo přítomnost těchto faktorů se může projevit následovně:

Vášeň je fyzická, sexuální a emocionální přitažlivost, kterou ve vás partner vyvolává. Tyto pocity mohou být pozitivní i negativní, projevující se například jako sexuální touha nebo žárlivost.

Důvěrnost zahrnuje teplo, které cítíte, když jste spolu, a touhu udělat pro něj něco dobrého a starat se o něj. To také znamená, že se partneři ve vztahu otevírají. Základem je zde druh přátelské lásky.

Závazek znamená, jak jste ochotni investovat do vztahu, pracovat na něm a neriskovat svůj společný čas kvůli hádkám. Všechny tyto věci mají něco společného se závazkem vůči partnerovi, zejména v dlouhodobých vztazích. Místo toho, abychom hledali něco nového, raději zůstaneme s osobou, kterou známe, kterou milujeme a se kterou někdy musíme pracovat.

Romantika vs. pohoda

Pokud jste dočetli až sem, rychle si uvědomíte, že ne všechno je romantickou láskou – nebo dokonce společnou formou lásky. Místo toho se jedna nebo obě formy vzájemně doplňují a musí být v harmonii. Romantická láska znamená intimitu a vášeň. Ale tam ten závazek nenajdeme. K tomu potřebujeme pocit sounáležitosti. Takže neignorovat obojí je nejdůležitější vlastnost, abychom byli v našich vztazích šťastní.

Můžeme to kontrolovat, nebo je to biologické?

V romantické fázi jsou kortizol a adrenalin zodpovědné hlavně za vzrušení a vášeň. Hormony, které také hrají roli ve stresu a mohou nám dokonce ublížit, pokud je dávka příliš vysoká. Když se tyto hormony nakonec sníží, tělo si dovolí znovu se řídit i jinými hormony. To také umožňuje přizpůsobivější formu vášně. Například prostřednictvím hormonů vazopresinu a oxytocinu, které hrají roli v sexuální přitažlivosti a pocitu spojení s partnerem. Kromě toho výsledky studie již ukázaly, že je možné zachovat si vášeň i v dlouhodobých vztazích.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat