Při nemoci manželky je riziko rozvodu pravděpodobnější

10.12.2022 | Vztahy

Nevěra, lež, nedorozumění nebo finanční potíže. Vztah může ohrozit téměř cokoli, ale pokud v něm onemocní manželka, riziko rozvodu stoupá. Proč to tak je?

„V dobrém i ve zlém, ve zdraví i v nemoci, v bohatství i chudobě, dokud nás smrt nerozdělí. K tomu mi dopomáhej Bůh!“ Manželský slib tohoto typu zná snad každý, ale rozhodně neplatí, že by se jím větší část populace řídila. Navzdory informacím Českého statistického úřadu (ČSÚ), že se rozvodovost v roce 2021 dostala na 39,7 procenta (1), se k rozvodovým právníkům chodí neustále. Ba co víc, vědci z univerzity sídlící v americké Iowě zjistili (2), že pokud v manželství onemocní žena, rozvod je pravděpodobnější.

Změna dynamiky vztahu

O šest procent vyšší riziko rozpadu vztahu. Tak přesně takhle to akademici (2) vyčíslili s tím, že je rozdíl mezi situační příhodou, když je vám moc špatně na to, abyste udělali večeři, a tím, že potřebujete někoho, kdo by vás ochotně nakrmil. Den za dnem. To je něco, co skutečně může změnit dynamiku v manželství, jak uvedla Amelia Karraker, odborná asistentka lidského rozvoje a rodinných studií ve státě Iowa.

Nejohroženější skupinou jsou mladí

Vědci (2) přitom analyzovali dvě desítky let staré informace o 2 700 manželstvích. Alespoň jednomu z manželů bylo v době zahájení studie 51 let. Cílem bylo zjistit, zda rakovina, srdeční choroby, plicní choroby a mrtvice ovlivňují rozvodovost. Ze všech manželství zahrnutých do studie skončilo 32 procent rozvodem. Vědci poznamenali, že nevěděli, který partner rozkol inicioval.

Zjistili (2) však, že rozvod byl častější u mladších párů a těch, ve kterých v průběhu manželství žena onemocní něčím výše uvedeným. Autoři studie na základě toho poznamenali, že zdravý manželský partner musí v těchto případech převzít roli primárního pečovatele a manažera domácnosti, což je obvykle nad jeho schopnosti, sílu a ochotu. Nebo se také stává, že je mu ze strany manželky vyčítáno, že věci nevykonává dostatečně dobře.

Křehkost bytí? Život si nevybírá

Buď jak buď, podle Amelie Karraker (2) prožitky života nebo smrti mohou způsobit, že lidé přehodnotí, co je v jejich životě důležité a začnou se chovat jinak než doposud. Podle této asistentky lidského rozvoje výzkum ukazuje na potenciální zranitelnost nemocných lidí i vztahů. V této souvislosti totiž existuje vysoké riziko deprese přicházející s nemocí, ale také sebelítosti v kombinaci s vysokou potřebou nebýt sám. To všechno partnerství může zatěžovat.

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-rok-2021, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857885/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat