Milostný život může ovlivnit i změna klimatu

05.02.2023 | Vztahy

Že klima neovlivňuje to, co prožíváte za dveřmi své ložnice? Tak to je velký omyl! V těchto směrech se toho hodně mění!

„Klimatická krize“ nebo taky „klimatická nouze“ jsou výrazy používané pro popis změn klimatu a globálního oteplování. Jedná se velkou hrozbu, které lidstvo čelí. Bez nadsázky lze říci, že klimatická krize se dotýká každého aspektu našeho života, od výroby vína a kávy po globální internetovou infrastrukturu a energetické systémy – nemluvě o tom, že má potenciál zvrátit posledních 50 let pokroku a vývoje v oblasti globálního zdraví a ohrozit dokonce i sexuální vztahy (1).

Ohroženo reprodukční zdraví 

Než se začnete znepokojovat, vězte, že základy randění a páření zůstanou z velké části stejné – i když se klima a svět mohou drasticky změnit, což už se ve své podstatě děje. Globální oteplování zvyšuje frekvenci a závažnost extrémních povětrnostních jevů, jako jsou hurikány, záplavy a lesní požáry, jež mohou vést k příznakům  posttraumatické stresové poruchy,  úzkosti  a depresi (1).

Pak je tu taky extrémní horko. To prokazatelně snižuje sexuální touhu a poškozuje reprodukční zdraví (2). V průměru byly horké dny spojeny se snížením porodnosti o devět měsíců později, a to o 0,4 procenta, což představuje asi 1100 porodů. V horku jsou lidé letargičtí a unavenější, což se s bouřlivým milostným životem příliš neslučuje.

Jiné studie (3) ukázaly, že teplo (sluneční svit) může změnit luteální a ovulační fázi menstruačního cyklu. Mezi změnou klimatu a plodností zároveň existuje nepřímá souvislost prostřednictvím jejího dopadu na zemědělství a ekonomiku. Tyto faktory ovlivňují chování při plánování rodiny.

Zelená se nosí

Seznamovací aplikace Tinder a OkCupid oznámily (4), že v posledních letech stále více uživatelů zahrnuje změnu klimatu do svých seznamovacích profilů. Od roku 2018 do roku 2020 došlo k 240procentnímu nárůstu zmínek o klimatických změnách a environmentálních pojmech. Mnoho lidí zájem o klima a přírodu (včetně recyklace) vyžaduje od svého potenciálního partnera. Naopak protichůdné názory na toto téma obvykle vedou k odtažitosti a hádkám.

Sex je více „ekologický“

I když změna klimatu může mít určitý vliv na to, jak randíme a páříme se, nezabrání lidem v sexu. Někteří ekologicky uvědomělí jedinci však nyní provozují „eko-šetrný sex “ – vybírají si kondomy, lubrikanty, hračky, antikoncepci atd., které mají nejmenší dopad na životní prostředí. Odborníci ovšem tvrdí, že bezpečnost, pohodlí a zdraví by měly být na prvním místě. Například kondomy z jehněčí kůže jsou sice biologicky odbouratelné, ale nechrání před sexuálně přenosnými infekcemi, takže rozum do hrsti, vážení (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7095172/, (2) www.nber.org/papers/w21681, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937003/, (4) www.newrepublic.com/article/165849/okcupid-online-dating-climate-change, (5) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat