Manželství je překvapivým lékem na demenci

11.03.2023 | Vztahy

Další dobrý důvod, proč zůstat spolu! Výzkum naznačuje, že manželství, která trvají po celý střední věk, mohou pomoci odvrátit kognitivní pokles.

O manželství už se toho napsalo hodně. Podle zlých jazyků je hrobařem lásky a libida, finanční pastí, a dokonce i omezovačem svobody. Ať už si o něm myslíte cokoli, má i svoje světlejší stránky. Tušili jste, že udržuje mozek funkční?

Prevence proti demenci

Lidé, kteří zůstali ve středním věku v manželství s jednou osobou po mnoho let, měli podle nedávné studie (1) zveřejněné v Journal of Aging and Health nižší riziko rozvoje demence ve stáří. K prozkoumání toho, jak může rodinný stav ovlivnit zdraví mozku, vědci použili data od 8 706 lidí, kteří byli zapsáni do studie HUNT, velkého průzkumu založeného na populaci z bývalého okresu Nord-Trøndelag v Norsku.

Akademici sledovali rodinný stav zúčastněných po dobu 24 let – od 44 do 68 let – aby zjistili, zda existuje souvislost s klinickou diagnózou demence nebo mírné kognitivní poruchy po dosažení věku 70 let. (Demence je považována za vážné poškození paměti, jazyka a myšlení, které narušuje každodenní fungování, zatímco mírné kognitivní poruchy na život nemusí mít zásadní vliv (2).)

Ve dvou se to lépe táhne

Účastníci byli rozděleni do jedné z následujících skupin: svobodní, nepřetržitě ženatí a vdané, rozvedení po celou dobu experimentu, rozvedení a znovu v manželství během studijního období, přerušovaně ženatí a vdané více než jednou, neustále rozvedení a rozvedené po celou dobu studia a ovdovělí (ovdovělé). Výzkumníci zohledňovali věk, pohlaví a úroveň vzdělání a monitorovali, jak faktory, jako je zdravotní stav, počet dětí, duševní potíže a absence blízkých přátel, ovlivňují pravděpodobnost rozvoje demence a kognitivního poklesu (1).

Problém jménem sociální izolace

Riziko demence bylo vyšší u nesezdaných, nepřetržitě rozvedených a přerušovaně rozvedených, zatímco lidé žijící v manželství vykazovali nejmenší „náchylnost“. Co za tím vězí? Jako jedno z možných vysvětlení se nabízí sociální izolace. Sociální izolaci charakterizuje nedostatek lidských spojení nebo podpory. A je to právě ona, která významně zvyšuje riziko předčasné smrti člověka a je spojena s asi 50% zvýšeným rizikem demence (1).

Autoři studie (1) poznamenali, že zatím s jistotou nevědí, zda před demencí chrání svatba nebo děti, ale jsou si jistí, že lidé, kteří mají nižší pravděpodobnost rozvoje demence, mají také vyšší šanci, že si najdou partnera a budou mít děti.

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/08982643221131926, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557444/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat