Proč ne já...? Zatočte se závistí jednou pro vždy!

19.04.2013 | Vztahy

Trocha závisti je nedílnou součástí každého z nás a není na tom nic špatného. Ovšech chorobná závist a žárlivost už je něco jiného – pokud jí trpíte, ohrožuje vztahy s vašimi nejbližšími a také vás samotné.

Jak se se závistí vyrovnat a naučit se jí zbavit dříve, než napáchá nenapravitelné škody? Tady máte pět tipů.

1. Najděte zdroj

Zamyslete se a buďte k sobě upřímní – co vlastně způsobilo vaši žárlivost? Doopravdy je to někdo jiný než vy sami?
Vezměte si modelovou situaci: Vaše nejlepší kamarádka má nového přítele, se kterým tráví každou volnou chvilku, takže na vás věčně nemá čas.
Žárlíte na onoho muže, protože kdyby do něj nebyla tak zblázněná, byla by s vámi. Váš mozek tedy zkratkou dojde k závěru, že vaši žárlivost může kamarádčin přítel, potažmo i ona. Skutečnost je ale trochu jiná – za žárlivost si můžete sama. To vy jste přeci ta, která by chtěla trávit se svou kamarádkou více času! Takže ještě než zanevřete na osobu, která vám byla vždy velmi blízká (respektive na její novu lásku), zamyslete se sama nad sebou…

2. Proč ne já?

Pokud se zamyslíte nad významem slova závist, pak je jasné, že závidět může člověk jen něco, co sám nemá. Pokud vás tedy přepadne žárlivost či závist, položte si tři základní otázky:
1) Proč nemám to, co jiní?
2) Proč to chci?
3) Jak toho mohu dosáhnout?
Tak třeba když žárlíte na sourozence, kterému se povedlo získat práci, o které jste vždy snili. Není důvod být naštvaný na bratra či sestru, spíše se zamyslete, co vám stojí v cestě k podobnému úspěchu a jak ho také dosáhnout. Když si na všechno upřímně odpovíte, pak…

3. … udělejte z negativa pozitivum.

Upřímně řečeno, závist (tedy ta ve zdravé míře) má i jednu pozitivní stránku – dokáže být skvělou motivací. Přestaňte se užírat a začněte se snažit, aby se vám povedlo dosáhnout toho, co vám chybí.

4. Promluvte si s někým

Spousta problémů se nezdá tak nezvládnutelných, pokud si o nich s někým promluvíte. Ovšem ještě než poběžíte za prvním člověkem, který vás napadne, dobře přemýšlejte. Pokud například kvůli něčemu žárlíte na kamaráda, nebylo by dobré postěžovat si někomu z ostatních přátel – bude to vypadat, že pomlouváte. Místo toho se svěřte třeba někomu z rodiny, komu důvěřujete. Uvidíte, že vám bude lépe.

5. Snažte se reagovat pozitivně

Samozřejmě, že nás občas úspěch druhého (ať už v pracovním nebo osobním životě) trochu bolí a závidíme. Ovšem snažte se mít z dosaženého cíle druhých stejnou radost, jakou cítí oni. Uvědomte si, že vám to nedělají naschvál, jen se jim z nějakého důvodu v určitých oblastech daří lépe než vám. To rozhodně není důvod pro nepřátelství!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat