Když ve vašem životě chybí přítomnost

Nedostatek přítomnosti? Co to zase je? Ve zkratce zhruba to, že příliš málo prožíváte přítomný okamžik. Delší vysvětlení a jak to napravit najdete níže.

Myslím, tedy jsem – ano, vědění je moc. My lidé jsme poměrně bystré mysli a přikládáme tomu velký význam, zvláště v naší společnosti. Stydíme se za hloupé otázky nebo pravopisné chyby a šílíme, když pro něco nemáme vysvětlení. 

Jsme víc než myslící bytosti 

Ale naše schopnost myslet a vidět spojení mezi letícím listem a větrem není vše, co nás definuje. Protože to, na co někdy zapomínáme je, že každá naše myšlenka je svázána s naším tělem. Bez živého, lidského organismu nemůže existovat žádný komentář k příspěvku na Instagramu. A jako fyzikální jednotka potřebujeme nejen střik z jablečné šťávy, gratinovaný brambor a spánek, ale také zážitek z přítomnosti. To znamená blízkost, bezprostřednost a procítění okamžiku. 

Málo přítomnosti způsobuje nevolnost

Prožitek přítomnosti vzniká z metabolického vztahu ke světu. Něco prožívám skrze své tělo nebo cítím jinou osobu a zažívám rezonanci. Ve chvílích prožívání přítomnosti naše myšlenky ustupují do pozadí a dostáváme se do stavu plynutí. Třeba když se necháme unést atmosférou na festivalu. Nebo zapomenout na čas ve společnosti přátel a najednou si uvědomit, že jsme v restauraci poslední. Nebo když při běhání necháme všechny starosti za sebou. Nebo cítíme slunce na kůži, slyšíme šum moře, cítíme sůl ve vzduchu a nemyslíme na nic jiného. Takové okamžiky v životě potřebujeme, abychom zůstali zdraví. Mít rovnováhu a protiváhu myšlenkovému světu, ve kterém se neustále nacházíme. Ve kterých plánujeme, odškrtáváme úkoly, hledáme důvody a očekáváme nejhorší. A vytváříme vzpomínky.

Ale jak můžeme včas rozpoznat, že máme nedostatek přítomnosti? 

Touha po dotyku

Nejdůležitější a zároveň nejsilnější prožitek přítomnosti obecně prožíváme v kontaktu s druhými lidmi, ve vazbě a fyzické i emocionální blízkosti. Ne v hovoru přes Zoom, ne v chatu WhatsApp, ale ve skutečném bytí spolu. Nedostatek přítomnosti se proto může projevit silně pociťovanou potřebou lidské blízkosti a doteku – ne v sexuálním smyslu, ale obecněji po něčem jako je objetí, ruka, která nás tře po zádech nebo nás drží. 

Sklony k napjatosti

Pokud se často přistihneme, že přemýšlíme a opakovaně sklouzáváme do kolotoče myšlenek, ze kterých jen těžko nacházíme cestu ven, může to být důsledek a příznak toho, že v našem každodenním životě nezažíváme dostatek přítomnosti – a málo se setkáváme s přáteli. 

Poruchy spánku

Pokud večer nebo v noci ležíme v posteli a naše racionální myšlenky nám nedovolují se uklidnit, může to být způsobeno převahou smysluplné kultury v našem každodenním životě. Jiný příběh je, když jsme emocionálně rozrušení nebo emocionálně zpracováváme dojmy z dne – v tomto případě nemůžeme dojít k závěru, že je nedostatek přítomnosti.

Bezcitnost

Pokud se příliš zapojíme do abstraktního světa myšlenek, v určité chvíli přestaneme mít dostatek mentální kapacity pro emoce. Radost a nadšení prožíváme méně intenzivně, téměř necítíme žádný hněv nebo smutek, spíše se cítíme otupělí a rezignovaní.

Obtíže užívat si společnost

Nedostatek přítomnosti může vést k potížím s nalezením kontaktu s lidmi a zapojením se do společnosti. Pokud se často cítíme nepříjemně a izolovaně, i když jsme s jinými lidmi, a pokud naše myšlenky jsou obvykle někde jinde než na večírku nebo v kavárně, může to znamenat, že naše prožívání přítomnosti již bylo narušeno.

Spojení s okolím je nejsilnějším spouštěčem prožívání přítomnosti. Neexistuje nic, co by mohlo nahradit přímý lidský kontakt. Protože ještě zásadněji než myslící bytosti – jsme stále sociální bytosti.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat