Zachování profesionality u přátelství na pracovišti

Pro ty z nás, kteří tráví většinu dne na pracovišti – v jakékoli formě – znamená mít v práci přátele velký bonus. Jak si udržet přátelství, ale přesto zůstat profesionální?

Práce je pro dospělé jako škola pro děti – je to první místo, kde hledáme přátele. Mít někoho, s kým si můžete popovídat, může rozhodně rozjasnit den a cítit se jako menší dřina. Kromě toho nemusíme našim přátelům vysvětlovat věci, které se staly v práci, stejně jako to děláme své rodině nebo jiným přátelům, protože tam byli také.

I když mít někoho, s kým bychom mohli sdílet své stresy a úspěchy v práci, může být rozhodně výhodou, orientovat se v přátelství na pracovišti není vždy jednoduché. Vyvážení osobních a profesních rolí může být někdy složité.

Nemusíte se přátelit s každým

Ne každý vám „sedí“, a to je v pořádku. Můžete navázat přátelství a zjistit, že to prostě nefunguje. Ale i když najdete pár lidí, se kterými rádi trávíte čas a chcete se s nimi přátelit, můžete se i k ostatním chovat vřele a přátelsky, aniž byste vynakládali mnoho energie na to, abyste se s nimi skutečně přátelili.

Není to hra všechno nebo nic – důležité jsou i „jen“ dobré vztahy na pracovišti. Můžete se chovat přátelsky a spolupracovat s lidmi z vašeho týmu, aniž by to znamenalo, že se s nimi budete scházet i po pracovní době.

Přátelství s rozdělením síly

Přátelství ale mohou někdy narušit profesní povinnosti. Pokud se přátelíme se svým podřízeným, mohou nastat chvíle, kdy budeme muset vystoupit z role přítele a chovat se jako manažer. Pokud nesplnil zadaný úkol, nebo opakovaně přišel pozdě do práce, možná ho na to budete muset z pozice šéfa upozornit. Tyto rozhovory nejsou nikdy snadné a mohou být ještě trapnější, pokud jste přátelé.

Na druhou stranu, pokud kamarádíte se šéfem, možná občas pečlivěji volíte slova, abyste neovlivnili jeho názor na vás.

Nebo se s kamarádem budete ucházet o stejnou pozici. Jako přítel mu budete úspěch přát, ale zároveň můžete trochu závidět a přát úspěch sami sobě.

Rovnováha mezi profesionalitou a přátelstvím

Stejným způsobem, jakým dosahujeme rovnováhy mezi tím, že jsme partnery a rodiči, nebo mezi spolubydlícími a přáteli, nebo jakoukoli jinou kombinací rolí, které často zastáváme – víme, že jsou chvíle, kdy možná budeme muset vstoupit do jedné role více než do druhé, ale předpokládáme, že právě přátelství nám pomůže dosáhnout lepších výsledků také v té druhé roli.

Kdybyste museli se sousedy řešit společný plot nebo strom, který je potřeba porazit, bude řešení jednodušší s přáteli nebo naopak? Totéž může platit i v práci – jsou chvíle, kdy naše přátelství nemusí být na prvním místě, ale přesto nám dodá pocit větší podpory a důvěry při plnění našich pracovních povinností.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat