Temné stránky online seznamování

11.03.2024 | Vztahy

Online seznamování má spoustu výhod, ale i svoji znepokojivou temnou stránku. Pokud jste se ještě nesetkali s obtěžováním a nevyžádanými fotografiemi přirození, hovořte o štěstí. Tohle je totiž v dnešní době úplně „normální“!

Seznamování na síti zaznamenalo boom hlavně v době pandemie koronaviru, kdy kvůli nucené izolaci nebylo možné spřízněnou duši poznat osobně. Tinder, nejstahovanější seznamovací aplikace na světě, dosáhla během března 2020 tří miliard návštěv za jediný den – a od té doby byl tento rekord překonán více než 100krát.

Ačkoli podobné aplikace pomohly mnoha lidem spojit se s jinými singly, málokdo se hovoří o nástrahách, které online seznamování přináší. Týká se to především žen, jež na platformách zažívají neúměrné množství obtěžování a zneužívání, nejčastěji od heterosexuálů.

Jako na Divokém západě

Údaje ze studie Pew Research Center (1) z roku 2020 potvrzují, že mnoho žen zažívá určitou formu obtěžování na seznamkách a v aplikacích. Celých 57 % dam ve věku 18 až 34 let uvedlo, že obdržely sexuálně explicitní zprávy nebo obrázky, o které nežádaly. To je případ i náctiletých dívek ve věku 15 až 17 let.  Někteří uživatelé také hlásí psychický stres – a ještě extrémnější zážitky, konkrétně vysoký výskyt hrozeb fyzického ublížení. Dělá se z komára velbloud? Určitě ne.

Americká spisovatelka Nancy Jo Sales byla tak otřesena svými zkušenostmi na těchto platformách, že o tom napsala monografii s názvem Nothing Personal: My Secret Life in the Dating App Inferno. „Tyto věci se tak rychle normalizovaly – věci, které nejsou normální a nikdy by normální být neměly. Ne všichni v seznamovacích aplikacích mají negativní zkušenosti, ale případů je dost,“ uvedla zmíněná spisovatelka. A to vědí i samotní majitelé seznamovacích platforem.

Mohou se věci zlepšit?

Tinder například zavedl inovaci, která má detekovat urážlivé zprávy a jazyk, a poté požádat pisatele, aby zprávu před odesláním přehodnotil. V roce 2020 společnost Bumble představila umělou inteligenci, jež zase rozmaže konkrétní obrázky a vyžaduje souhlas uživatele k jejich zobrazení. Některé platformy zároveň zavedly ověřování uživatelů, při kterém platforma porovnává fotografie nahrané do profilu se selfie poskytnutou uživatelem (kde je uživatel vyfotografován při vysoce specifické akci, takže se může ověřit pravost obrázku). Jakkoli se snaha cení, platí, že než se prostředí online seznamek stane bezpečné, ještě chvíli to potrvá.

Zdroje: www.pewresearch.org/internet/2017/07/11/online-harassment-2017/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat