Páry, které spolu pijí alkohol, mají harmoničtější vztah

Doma je zase dusno, že by se dalo krájet? Otevřete lahvinku. Anebo se svou drahou polovičkou skočte na pivo. Je to možná k nevíře, ale společné pití alkoholu funguje jako harmonizátor lásky.

Vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, oslabení imunity, zvýšené riziko rakoviny, zhoršená činnost jater i duševní potíže. I takové následky s sebou konzumace alkoholu přináší (1). Zdraví tedy metla lidstva bezesporu ohrožuje, pokud jde ale o vztahy, těm paradoxně hodně prospívá.

Tekutá náhražka manželské poradny?

Pokud se vaše soužití ocitlo v krizovém bodě, společné popíjení s partnerem by mohlo odvrátit rozvodovou katastrofu. Hloupý vtip? Kdepak, překvapivý závěr nové studie (2) zveřejněné v magazínu The Gerontologist. Zapřisáhlí abstinenti se sice bouří, ovšem co naplat, proti všeříkajícím vědeckým důkazům se bojuje opravdu jen těžko. „Dvojice, které mají podobné vzorce pití a vesměs stejné alkoholní návyky, vykazují výrazně méně manželských konfliktů a delší vztahovou trvanlivost,“ potvrzuje v tiskové zprávě hlavní autorka výzkumu, kterou je americká výzkumnice a profesorka působící na Michiganské univerzitě Kira Birditt (3).

Jev, který zatím nemá vysvětlení

Její tým dlouhodobě sledoval více než čtyři a půl tisíce párů různého pohlaví, se kterými v pravidelných intervalech vedl osobní rozhovory. V nich se nikdy neřešil konkrétní druh alkoholu, šlo pouze o to, zda si dvojice v posledních třech měsících spolu dala skleničku. „Bylo zajímavé, že ti, kteří ano, hlásili větší spokojenost a harmonii,“ nechápe ani jmenovaná expertka. Ta však varuje, že získané poznatky rozhodně nejsou pobídkou ke konzumaci nápojů určených pro dospělé. „To, co je užitečné pro vztah, nemusí být dobré pro zdraví. V tomto směru jsou zapotřebí ještě další výzkumy, protože doteď nevíme, proč partnerské popíjení tolik ovlivňuje vzájemnou pohodu,“ uzavírá profesorka Kira Birditt.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm, (2) www.academic.oup.com/gerontologist/article-abstract/64/2/gnad101/7230161, (3) www.news.umich.edu/couples-with-similar-drinking-habits-may-live-longer/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat