Když vás vaše tchyně nenávidí

15.05.2024 | Vztahy

Problémový vztah s tchyní? Kdo ho dneska nemá. Nenechte si od ní pošlapat rodinné štěstí, receptem na klid je diplomatická taktika, kterou si osvojíte raz dva.

Když vstoupíte do manželství, oficiálně přijmete nejen svého partnera, ale chtě nechtě i jeho rodinu. A někdy je takový „bonus“ hodně navíc. Ostatně, i z výzkumů (1) vyplývá, že napjaté vztahy s tchyní značně zvyšují riziko rozvodu. Je i váš svazek odsouzen k záhubě, protože matka drahé polovičky na vás kouká skrz prsty a nešetří kritikou? Nestahujte kalhoty, když brod je ještě v nedohlednu. Vytyčte hranice, zaujměte správnou strategii a hlavně se nedejte!

Nazvěte věci pravými jmény

Pokud se ptáte, co byste měli udělat jako první, odpověď je jasná. Otevřeně si promluvte s protějškem a sdělte mu své obavy. Neberte to tak, že si stěžujete a přiléváte olej do ohně, partner si panujícího rodinného napětí nemusel všimnout. Když o něm ale bude vědět, může v kritických okamžicích zafungovat jako tlumič a zasáhnout dřív, než dojde ke konfliktu. Také možná objasní vzájemná určitá nedorozumění, která přispívají k problémům. Se spojencem v zádech se teď můžete vydat přímo na „bojovou zónu“.

Pozor na citlivá témata

Existují určitá témata k hovorům, kterým se raději snažte vyhnout, protože bývají ošemetná. S tchýní se nepouštějte do debat o politice, náboženství ani vašem stylu rodičovství – je to voda na její mlýn. Kdyby na ně přece jen došla řeč, nebojujte, pokuste se být ohleduplní a vidět věci z její perspektivy (2).

Takhle tedy ne!

Je důležité stanovit si určité hranice, zvláště tehdy, je-li dotyčná panovačná, a zdá se, že její jedinou radostí je vměšovat se vám do života (3). Ujasněte si, kolik času spolu budete trávit a ohraďte se proti neohlášeným návštěvám. Dáte tak najevo, co vám vyhovuje a co jste ochotní akceptovat. Harmonogram bude zpočátku možná trochu skřípat, ale časem se to usadí – ke klidu a spojenosti vás všech. Chce to jen trpělivost a nebrat si osobně poznámky, kterými tchyně zřejmě šetřit nebude.

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15427609.2021.1874792, (2) www.psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000272, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10030211/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
310 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat