Jak být opravdu skvělou kamarádkou

Na každém vztahu je důležité pracovat. A platí to i pro přátelství! Jak být opravdu skvělou kamarádkou/skvělým kamarádem? Není to zas tak těžké.

Občas máme tendenci udržování dlouholetého přátelství podceňovat (máme pocit, že přežívá tak nějak samospádem). A to je chyba. Jak vztah s kamarádkou/kamarádem utužovat? Stačí dodržovat následující zásady!

Najděte si na sebe čas

Jak je to dlouho, co jste naposledy s kamarádkou/kamarádem mluvili? A kdy jste spolu naposledy někam vyrazili? Dlouhé přestávky přátelství zkrátka nesvědčí. Ačkoli máte pocit, že si skvěle rozumíte, hrozí, že se nakonec odcizíte.

Pravidelně si proto volejte a pište, snažte se, aby vaše kamarádka/váš kamarád nezůstávali stranou vašeho života, ale věděli, co právě prožíváte, co se u vás děje apod., i když se zrovna nevidíte. Máte zrovna 10 minut volného času? Vytočte jejich číslo a proberte novinky! A nejméně jednou do měsíce spolu někam vyrazte!

Změny neznamenají konec přátelství

Dobří přátelé zůstávají přáteli i tehdy, když v životě jednoho z nich dojde k zásadní změně. Často se například stává, že se kontakty mezi kamarády/kamarádkami přeruší poté, co jeden z nich založí rodinu (ať už proto, že má novopečený rodič pocit, že ho nemůže zajímat nikdo, kdo nezná starosti s dítětem, nebo proto, je že bezdětný/á kamarád/ka přesvědčen/a, že by jejich protějšek mluvil jen o plínách a dětských nemocech). Zkrátka dobří přátelé ze vzájemného života nemizí, ať už se podmínky mění jakkoli! Dobře totiž vědí, že i když se mění situace, lidé zůstávají stejní.

Přátelství zná své meze

I přátelství je založeno na rovnováze – tedy obě strany by měly cítit, že do něho dávají tolik, kolik na oplátku dostávají. Pokud má jeden ze zúčastněných pocit, že jej přítomnost druhého „vysává“, případně že je svým protějškem využíván, není přátelství na dobré cestě. Zamyslete se proto nad tím, zda si svého kamaráda/kamarádku příliš nenárokujete, nezahlcujete je hromadou svých problémů, aniž byste jim dali prostor, aby z vašeho vztahu těžili i oni (opět v příslušných mezích).

Buďte dobrým posluchačem

Je důležité, aby si přátelé uměli vzájemně naslouchat. Občas je to těžké, ale pamatujte, že každý má někdy trápení, s nímž se potřebuje svěřit, a ne každá schůzka s vaší kamarádkou/kamarádem proběhne v odlehčeném a zábavném duchu (právě to, že jste spolu schopni řešit závažná témata, je také důkazem pevnosti vašeho vztahu). Takže naslouchejte, naslouchejte, naslouchejte. Nepřerušujte kamaráda/kamarádku, pouze občas přikývněte nebo dejte najevo, že neztratili vaši pozornost. Mimochodem, uvědomte si, že někdy není nutné předložit svému protějšku řešení situace. Často stačí právě to, že druhého vyslechnete.

Braňte kamaráda/kamarádku proti pomluvám

Pokud jste ve společnosti někoho jiného a dotyčný se pustí do kritizování, či dokonce pomlouvání vaší nejlepší kamarádky/nejlepšího kamaráda, rozhodně dejte najevo, že se vám taková konverzace nelíbí! Nemusíte být agresivní, ale váš postoj by měl být jasný.






Celkem 7 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat