Knižní tip: Cestování po světě

08.08.2011 | Zábava

Cestovat se dá různě, ale objet během letních prázdnin zeměkouli, navíc v kouzelné létající bedně, to jde jenom díky fantazii dvou malých kluků - Vašíka a Tedíka, kteří v krátkých a jednoduchých příbězích zavedou malé čtenáře téměř na všechny kontinenty. Navíc umějí cestovat i časem, a tak si udělají výlet do pravěku i do budoucnosti.

Malý cestopis pro prvňáčky doprovázejí přitažlivé barevné ilustrace.

Kniha je k dostání také v e-shopu nakladatelství Grada ZDE

Cena: 169 Kč
Rozsah: 72 stran
Autor: Melounová Ivanka

UKÁZKA Z KNIHY

Dětem se někdy stávají neuvěřitelné příhody. Už se vám někdy poštěstilo objet během letních prázdnin zeměkouli? Navíc v kouzelné létající bedně? Jestli vás takové dobrodružství láká, připojte se k hlavním hrdinům této knížky – Vašíkovi a Tadeáškovi. Nastupte do jejich zázračného bednoletu, nastartujte fantazii a vzhůru na čtenářskou a poznávací cestu!

Jak sestrojili bednolet
Prvňáci Vašík a Tadeášek jsou poprvé bez maminky a bez tatínka na prázdninách.
Stráví skoro čtrnáct dní u babičky a dědy na venkově. Tak se těší, co všechno spolu zažijí. Už včera prozkoumali celou vesnici a její okolí. Krajina je tady moc hezká.
Potok se klikatí mezi loukami, na kterých se pasou strakaté krávy. Viděli dokonce utíkat zajíce. U rybníka na návsi zase pozorovali kapry a pulce. Pořád měli na co koukat.
Dnes ale pod kůlnou našli starou bednu na brambory, a tak se rozhodli, že z ní něco vyrobí. Nejlépe letadlo, to se hodí vždycky. Děda jim dal krabičku plnou hřebíků, drát, kladívko, asi sedm prkýnek a volant od traktoru. Kluci ještě našli velkou plechovku, kousek roury a starou kliku od dveří. Uprostřed dvora se potom pustili do díla. Přitloukali prkýnka k bedně tak, aby to vypadalo jako křídla. Několik hřebíků sice ohnuli a párkrát se bolestivě praštili, ale nakonec dřevo pevně drželo. Přidrátovali také volant, kliku a rouru.

Protože jim děda řekl, že výkon každého motoru udávají koňské síly, nastrkali do plechovky všechny fi gurky koníčků, které mezi svými hračkami našli. Jejich superbedna tak získala sílu pěti koní. Vodovkami pak přimalovali na přední stěnu svého letadla všelijaká kolečka a páčky. Ke klice krasopisně připsali: VČERA, DNES A ZÍTRA. Bednolet tak bude moci létat nejen v dnešním čase, ale také do minulosti a budoucnosti. Když se zálibně dívali na výsledek své práce, prohlásil Vašík spokojeně: „To je fakt dost dobré.“

S takovýmhle strojem mohou cestovat třeba až na konec světa i jinam. Umínili si, že podniknou výpravu kolem celé zeměkoule. Mohli by nakouknout na místa, o kterých slyšeli vyprávět nebo která si prohlíželi v knížkách. Cestování je vždycky zajímavé. A začnou klidně hned zítra.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat