Matka na pokusy: O důstojnosti

29.10.2017 | Zábava

Možná si také občas v nějaké nelichotivé situaci řeknete: Ještěže mě nikdo nevidí! Asi se nemusím příliš rozepisovat o chvílích, ve kterých byste rozhodně nechtěla být natočena skrytou kamerou, neboť by vás to připravilo o důstojnost.

Například já: při čištění zubů občas použiji kartáček jako mikrofon a s pusou od pěny děkuji akademii (filmové, divadelní, hudební, výtvarné, akademii věd či jakékoli jiné) za cenu. Hm. Takhle napsané to nezní zas tak nedůstojně, ale věřte mi – není to hezký pohled.

Každopádně mám pocit, že rodičovství nás tu a tam staví do situací, které mohou pro nezúčastněného pozorovatele působit poněkud nedůstojně až…bizarně. Zde je několik z nich:

  1. Maminky s batolaty či kojenci dovádějí pod odborným vedením v bazénu. Jak láskyplné! Ovšem, jiným úhlem pohledu vidíme skupinu dospělých žen, které třímají v ruce dítě, s elegancí lachtanů provádějí mazurkové kroky a každá jinak, ale všechny falešně zpívají „Měla babka čtyři jabka“. V tento moment se stírají rozdíly mezi top manažerkou a pokladní z Alberta. Snad tam nejsou kamery!
  2. K mateřství patří i tělo devastující těhotenská kila a jejich následné shazování. A kdo by se chtěl nosit s nadváhou? Aktivní maminky cvičí, i když jdou na procházku s kočárkem. Někdy i ve skupinkách. Je to teď hodně populární. Co na tom, že náhodný kolemjdoucí má dojem, že právě minul výjezdní zasedání osob nemocných tancem svatého Víta!
  3.  Návrat do práce po mateřské dovolené bývá – zvláště pokud tato byla dlouhá – poměrně náročný. Chce to velkou dávku sebedisciplíny, abyste si zachovala profesionalitu respektive důstojnost. Občas jsem se musela hodně soustředit, abych kolegům u oběda nezačala krájet jídlo na talíři. Nicméně když nám mladý pohledný stážista v rámci jakési přednášky pouštěl ukázky světových reklam, pravidelně jsem se dojetím rozplakala u všeho, co obsahovalo jakoukoli zmínku o dětech. Příští přednášku již dopředu hlásil, aby si ta ubrečená paní raději připravila kapesník.
  4. Zlatá pravidla přebalovaní mimina zní: pokadí se vždy, když pospícháte a skrz plínu obsah proteče, až když je ono i vy je oblečeno – ideálně slavnostně! Přebalování ve spěchu se však nemusí vyplatit. Vy děláte prudké pohyby, mimino vříská, mele se, vy se ho čistíte od božího dopuštění a snažíte se zachovat zdravý rozum. Pak rychle obléct, do kočáru a rychle tam, kam jste měly namířeno – třeba k dětskému lékaři. No, a pak sedíte v čekárně a intenzivně cítíte exkrementy. Čicháte k dítěti – nic. To tu smrdí jiní smradi, pomyslíte si sarkasticky. Pak si ale všimnete, že v rámci bleskového přebalování COSI ulpělo na oděvu vám. Sice to nikdo nevidí, ale všichni to cítí. Jak důstojné!
  5. Svým dětem se snažíme vštěpit zásady poctivého a slušného chování. Dodržovat pravidla. Ctít autority. I já se k předávání těchto hodnost snažím přistupovat zodpovědně a důstojně. Pak ale přistihnu samu sebe, jak s vyčištěnými zuby, kolem půlnoci, stojím u špajzu a cpu se sladkostmi, které dostalo mé starší dítě. Ještěže mě nikdo nevidí!


Matka na pokusy

Napsáno pro blog Matka v síti

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat