Knižní tip: Psychologem svým dětem

30.08.2011 | Zábava

Kniha zkušené psycholožky vás naučí, jak pomoci dětem ve věku od pěti do deseti let s řešením jejich problémů. Klíčové téma příručky je navázání důvěrného vztahu mezi rodičem a dítětem a práce s dětskou představivostí.

Autorka vychází z prakticky ověřeného předpokladu, že k duši dítěte vede spolehlivě cesta příběhů. V kratších textech tu v roli psychologa vystupují kouzelná zvířátka, která pomáhají řešit obvyklé dětské problémy týkající se školy, prospěchu, zařazení do kolektivu, nejrůznějších strachů a úzkostí. Zvířátka učí děti i rodiče analyzovat problematické situace a konstruktivně o nich mluvit.

Rodičům a vychovatelům se dostane praktických rad, jak si poradit ve svízelných momentech, jako je například nástup do školky, vztek, lhaní, chronická onemocnění, vztah k penězům, rozvod rodičů atd.

Informace o autorce:

PhDr. Cenková Tamara
Vystudovala FF UK Praha, katedra psychologie, v roce 1987 obhájila doktorát. Od roku 1982 do 1993 pracovala jako vězeňský psycholog ve věznicích v ČR, od roku 1994 má soukromou psychologickou praxi. Věnuje se z 60 % dětem a zbytek času věnuje dospělým. Zaměření: poruchy učení a chování, psychosomatická onemocnění, mezilidské vztahy. Přednáší, píše do populárních časopisů psychologii všedního života. Spolupracuje s televizemi v různých pořadech.

Kniha je k dostání také v e-shopu nakladatelství Grada ZDE

Cena: 229 Kč
Rozsah: 208 stran
Autorka: PhDr. Cenková Tamara

UKÁZKA Z KNIHY

Odvaha a strach
Mnoho rodičů přenese své vlastní strachy na dítě. Jen se zamyslete, kolikrát během dne „strašíte“ své dítě příkazy typu: „Vezmi si bačkory, ať nenastydneš! Nelez tam, spadneš! Nejez to, bude ti špatně! Najez se, budeš mít hlad!…“

A mohla bych pokračovat a celou knížku napsat jen o rodičovských výhružkách, co všechno se dětem může stát, když… Trochu víc zásluhy na budování strachů mají matky. Většina matek je podstatně úzkostnějších, jakoby starostlivějších, ale bohužel jde o pouhé zdání. Děti nepotřebují strašáky, děti potřebují slyšet, jak jsou šikovné a úžasné, jak všechno zvládnou.

Moji milí rodičové, pokuste se udělat si takový malý jednodenní testík:
*    Vezměte si dvě barevné tužky, například červenou a zelenou.
*    Červenou si dělejte puntíky – trestné body, kolikrát denně dětem dáte příkaz, zákaz, omezení – co mohou, nemohou, nesmí, smí.
*    Zelenou si dělejte puntíky – odměny, kolikrát denně dítě pochválíte, povzbudíte.

Při porovnání těchto dvou barev budete naprosto zděšeni, a to se jedná jen o jeden den. Výsledek znásobte počtem dní v roce a dále věkem dítěte… Už se děsíte, že!?

Nastal čas na změnu postoje k vašemu zlatíčku.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat