Velký knižní čtvrtek počtvrté:To nejlepší čtení z letošního podzimu, které byste si neměli nechat ujít!

07.10.2013 | Zábava

Jak se již stalo zvykem, proběhne i tento podzim akce Velký knižní čtvrtek, která si klade za cíl doporučit a představit čtenářům knihy, které by si rozhodně neměli nechat ujít. Společná akce knižního distributora Kosmas a významných českých nakladatelů tak přináší opět průřez knižním trhem s kvalitní literaturou nejen pro dospělé, ale i pro děti. První šestku nejlepších vám přinášíme i my!

„Jsme rádi, že jsme se s touto akcí trefili do přízně čtenářů, knihkupců i nakladatelů a doufám, že tomu tak bude i během letošního podzimu. Nabídka titulů je opravdu pestrá a věřím, že takto pomůžeme čtenářům se orientovat v široké nabídce, která hlavně na předvánočním knižním trhu panuje,“ říká zástupce distribuce Kosmas, Ctirad Fuchs.

A hory odpověděly

Autor: Khaled Hosseini
Nakladatel: Argo


Khaled Hosseini, autor světově úspěšných románů Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí, vydává třetí román, v němž se opět vrací do rodného Afghánistánu, ale zavede nás i do Paříže či Kalifornie. Vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži.

Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí? Na tyto otázky hledá Hosseini v mistrovském vyprávění odpověď. Sejdou se ještě někdy Abdullah a Pari? Otevřete knihu...
Vázaná, 390 stran

Foukací povídky

Autor: Petr Nikl, Libuše Niklová
Nakladatel: Meander


Autorská kniha Petra Nikla Foukací povídky je souborem kratších textů pro děti, inspirovaných i ilustrovaných hračkami jeho maminky, v jejichž prostředí vyrůstal a na kterých mnohdy jako první testoval jejich odolnost.

Nejeden z nás vyrůstal s pískacím harmonikovým Kocourem Libuše Niklové, jehož podroboval všelijakým hravým zkouškám, a nafukovacím Buvolem či Slonem, na nichž se mohl do sytosti vydovádět. Jednoznačně nejznámější hračky Libuše Niklové, jež se staly milými společníky hned několika generací dětí, nedávno oficiálně vstoupily mezi ikony českého designu. Přesto jen pár zasvěcených ví, že jejich autorkou byla právě zlínská rodačka. A málokdo tuší, že tvorba této talentované návrhářky čítá vskutku úctyhodné množství inovativních plastových hraček, jejichž originalita a výtvarná úroveň ve své době výrazně předčily běžnou hračkářskou produkci jak u nás, tak ve světě.

Na skříni mám Kocoura, on mou paměť vyšťourá... Byly mi tři roky a on se svým narozením přesně trefil do mých sápacích snů. To jsem ještě netušil, že jsem zkušební králík jeho tisících budoucích dlábitelů. Byl jsem zvyklý, že se doma zjevovala čerstvě vyvržená zvířata, která přiváděla na svět maminka. Mluvím o nich schválně jako o živoucích tvorech, protože pro mě dávno tito společníci překročili pouhou roli předmětu, která má něco nahrazovat nebo na něco "skutečného" teprve připravovat. Přeskočili z hračky --- do hry o život. Stali se sami sebou, nezávislí na svých živých vzorech, prožili se ke mně jako sourozenci, jejichž blízkost cítím s plynoucím časem víc a víc. Většina z nich je nafukovacích, musí se jim vdechnout duše, aby se zjevili. Vyšťouraná paměť je skutečnější, můžu-li si na sebe skrze ně přes půlstoletou propast sáhnout. Foukací pohádky jsem někdy musel napsat a letos ke mně konečně přivály.
Vázaná, 72 stran

Fantomová bolest

Autor: Thomas Enger
Nakladatel: MOBA

"Pokud zjistíte, kdo to na mě ušil, řeknu vám, co se stalo v den, kdy váš syn zemřel." To je zpráva, již obdrží od vězněného mafiána Tore Pulliho detektivní reportér Henning Juul, který se zjizvený vrátil do práce po uzdravení z popálenin utrpěných při požáru, během něhož zahynul jeho syn. Tore Pulli byl pravomocně odsouzen za vraždu, přestože vytrvale prohlašuje, že ji nespáchal. Poznat pravdu pro Henninga nikdy nebylo důležitější. Když pak Pulli při natáčení televizního interview náhle zkolabuje a zemře a jeho smrt je velmi rychle prohlášena za nepochybnou sebevraždu, Juul se pevně rozhodne proniknout do tajemných událostí mnohem hlouběji.

Ví, že vražda, za kterou byl Pulli odsouzen, vůbec nenese jeho rukopis, a navíc je přesvědčen, že Pulli by si nikdy nevzal život sám. Juul posílí křehkou spolupráci s Iverem Gundersenem, novinářským kolegou, který nyní žije s Juulovou exmanželkou, a díky tomu odhalí konkurenční boj o moc ve světě gangů, při němž touha po velkých peníze ničí tradiční, na cti založené hierarchie. Tím však Henning Juul získá více otázek než odpovědí a brzy zjistí, že musí najít ne jednoho, ale několik vrahů - bezohledných vrahů, kteří nikdy nebyli nebezpečnější, než jsou dnes.
Vázaná, 424 stran

Osvětimská knihovnice

Autor: Antonio G. Iturbe
Nakladatel: Akropolis


Osvětim-Březinka - zdálo by se, že dnes už k tomuto divadlu hrůzy můžeme dodat jen velmi málo. A přece. Je tu pravdivý, byť téměř neznámý příběh několika útlých a zaprášených knížek, které se na ono pochmurné místo dostaly bůhvíjak a jejichž stránky drží pohromadě jen zázrakem a silou vůle a odvahy čtrnáctileté Dity Adlerové, osvětimské knihovnice, strážkyně podivuhodného táborového tajemství.

Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války.
Vázaná, 448 stran

Pád

Autor: Simon Mawer
Nakladatel: KNIHA ZLÍN


Rob Dewar se zrovna vrací autem domů, když v rádiu uslyší zprávu o smrti svého starého kamaráda a kdysi také horolezeckého partnera Jamieho Matthewsona, známého a úspěšného horolezce, který se zabil při pádu z obávané skalní stěny v severním Walesu. Ačkoli se tito dva muži již několik let neviděli, Rob okamžitě otáčí svůj vůz a spěchá do Walesu, aby nabídl pomoc a útěchu Ruth, vdově po Jamiem. Tahle změna trasy se ukáže být osudovým momentem, který Roba přiměje vydat se na pomyslnou cestu zpět v čase do doby svého mládí, do časů vlastní posedlosti horolezectvím, do dnů, kdy učinil určitá klíčová životní rozhodnutí, která jej nyní začínají pronásledovat. Při pátrání po příčinách Jamieho smrti je náhle nucen čelit desítky let starým a zdánlivě zapomenutým zradám a lžím.

Postupně odrývaná tajemství Jamieho života odhalují Robovi palčivou pravdu o osudech jeho matky v době jejího pobytu v Londýně před vypuknutím a v průběhu druhé světové války. Simon Mawer odhaluje ve svém v pořadí pátém románu jednotlivé vrstvy historických dějů propojujících skupinku lidí vzájemně propletených láskou, rivalitou a vášní. Na pozadí jednoho milostného trojúhelníku se nenápadně rozvíjí historie další a zcela nečekané pavučiny vztahů.

Čtenář sleduje osudy postav od doby válkou zkoušeného Londýna, přes rozevlátá a náruživým horolezectvím naplněná šedesátá léta, až po rozuzlení zasazené do kulis zapadlé vesnice současného Walesu.

Simon Mawer originálním a velmi přitažlivým způsobem zpracovává téma nemožnosti úniku před dopady dávných křivd a utrpení. Román Pád byl publikován v roce 2003 a v témže roce za něj Simon Mawer získal prestižní Boardam-Taskerovu cenu za nejlepší knihu s horolezeckou tématikou.
Vázaná, 480 stran

Aristokratka ve varu

Autor: Evžen Boček
Nakladatel: Druhé město


Aristokraté jsou v ohrožení, ale situace Marie Kostkové z Kostky je o to těžší, že denně potkává členy své bláznivé rodiny a k tomu několik střelených zaměstnanců "nejchudšího zámku v Čechách". Otec je skrblík, americká maminka se chce podobat princezně Dianě... a největší událostí na zámku Kostka za posledních tři sta let byla svatba Helenky Vondráčkové.

Kastelán Josef nenávidí lidi, hospodyně paní Tichá kleje jako dlaždič a celý den nasává ořechovku přímo z lahve... a chvílemi příběh rozdrnčí i charakteristické ráčkování Karla Schwarzenberga. Pokračování Poslední aristokratka, nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka, nabízí další porci bláznivých situací a gagů, při nichž je hlasitý smích zaručen na 100%.
Vázaná, 118 stran


 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat