Osamělost vás zabíjí. Stejně jako rakovina!

Osamělost je jedním z nejnebezpečnějších rizikových faktorů pro psychické i fyzické zdraví člověka. To, že má život v sociální izolaci zhoubný vliv na mozek, se ví dávno. Urychluje úpadek myšlení a paměti a nástup demence. Jenže také stále častěji vychází najevo, že nedostatek pohybu má zhoubný vliv i na tělo. Podle amerických epidemiologů je osamělost stejně nebezpečná jako kouření či nedostatek fyzického pohybu, když se hovoří o riziku onemocnění chorobami srdce a cév či rakovinou.

Chybějící síť přátel či vztahy s příbuznými jsou stejně nebezpečné pro zdraví jako nedostatek pohybu v mládí či diabetes ve stáří,“ tvrdí vědci z University of North Carolina.

Ačkoli se o osamělosti hovoří většinou pouze v souvislosti se stářím, zažívají ji rovněž miliony mladých lidí, nemají přátele ani příbuzné, kteří by se o ně starali. A u mladých jedinců osamělost vyvolává záněty v tkáních stejně intenzivně jako nedostatek pohybu. U starších jedinců zase samota vyvolává především vysoký krevní tlak.

Podle těchto objevů je tedy stejně důležité podporovat dospívající a mladé dospělé, aby si tvořili široké sociální vztahy a pěstovali dovednosti pro mezilidské interakce, jako propagace zdravého stravování a fyzických aktivit,“ uvedla doktorka Kathleen Mullanová Harrisová z University of North Carolina.

Vztahy s přáteli a příbuznými podporují zdravé chování, ale jsou také oporou v těžkých životních chvílích, kdy je organismus vystaven nejvyšší míře stresu a nejvíce náchylný k rozvoji vážných chorob. U osamělých lidí je hladina stresových hormonů a dalších látek v krvi stabilně vyšší.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
13 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
219 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat