Pocitu štěstí a dobré nálady lze dosáhnout jen změnou hlasu

Velmi jednoduchou metodu změny emocionální stavu a nálady odhalili psychologové ze Švédska. Zjistili totiž, že stačí poslouchat vlastní hlas v určitém emočním naladění a okamžitě dochází k vyvolání těchto emocí v duši. Dostat se ze smutné nálady tak lze jednoduše tím, že změníme vlastní hlas a začneme sami znít vesele.

Vědci z Lundské univerzity změnili hlasy pokusných osob digitálně tak, aby zněly buď veseleji, nebo smutněji či vystrašeně. Když osoby poslouchaly své vlastní pozměněné hlasy, brzy v nich došlo k vyvolání emocionálního stavu odpovídajícímu jejich hlasu. Přitom dotyční netušili, že byl hlas upraven, přesto ke změně docházelo.

„Tohle je první důkaz o účinku přímé zpětné vazby na emocionální zkušenost ve sluchovém spektru,“ tvrdí profesor Petter Johansson z Lundské univerzity.

Tato metoda by mohla být využita především u osob trpících poruchou náhlých změn nálady. A také by změna emočního zabarvení hlasu u nahrané výpovědi mohla při zpětném poslechu zcela změnit to, jak obsah výpovědi dotyčný vnímá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat