Chcete dodržet svá předsevzetí? Vezměte si na pomoc kofein!

Konzumenti tří až pěti šálků kávy dodržují svá novoroční předsevzetí a změnu životního stylu spolehlivěji. Proč? Kofein obsažený v jejich oblíbeném nápoji totiž pomáhá snižovat vnímání námahy při cvičení. A tím pomáhá především těm osobám, které mají vrozenou averzi vůči námaze vyvolané úsilím při fyzickém pohybu.

Pozitivní vliv kofeinu na změnu životního stylu a cvičení prokázal profesor Samuele Marcora, odborník na výzkum výdrže u sportovců z University of Kent.

Podle něj většina lidí, která začala v lednu cvičit kvůli novoročnímu předsevzetí, přestane s touto změnou životního stylu nejpozději v červnu. Jen mizivé procento skutečně sportuje nadále po zbytek života.

Podle profesora Marcory, ale také podle řady jiných výzkumů, má většina lidí vrozený odpor k vynakládání úsilí pro překonání námahy a bolesti vyvolané pohybem. Proto také většina lidí končí na gauči a nepohybuje se. A když se v novém roce rozhodnou pro změnu, nevydrží déle než pár týdnů.

„Kofein dokáže omezit vnímání námahy a úsilí, které člověk musí vynaložit. Proto pomáhá při pohybu těm, kteří mají velké problémy vydržet právě kvůli tomu, že je překonávání odporu k námaze stojí velmi mnoho úsilí,“ vysvětluje Marcora.

Jedincům, kteří se musejí do cvičení nutit, pomůže pravidelný přísun kofeinu s kávou. Tři až pět šálků je podle odborníků bezpečná míra, podávat kofein je dobré také těsně před sportem. A navíc je prokázáno, že kofein pomáhá při hubnutí, protože je bohatým zdrojem protizánětlivých antioxidantů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat