Váš mozek dokáže uložit tolik informací, kolik jich je v celém internetu

Mozek dokáže uchovat desetkrát víc informací, než se dosud soudilo. A to představuje tak ohromné množství dat, že se to rovná objemem všem informacím obsaženým v celém internetu. Podle odborníků ze Salkova institutu v Kalifornii nové chápání funkcí hippokampu pomůže ve vývoji superpočítačů.

Mozek je zatím nejdokonalejší počítač. A je tak efektivní, že na svou činnost používá jen dvacet wattů proudící energie. Každý si přitom dokáže představit, jak slabě svítí dvacetiwattová žárovka.

„Objevili jsme klíč k odemčení principu, podle něhož neurony hippokampu fungují s velmi nízkou energií, ale velmi vysokou výpočetní silou. Naše nová měření paměťové kapacity mozku zvyšuje dosavadní odhady desetkrát na zhruba asi petabajt, to je přibližně tolik, co je v celém internetu,“ uvedl profesor Terry Sejnowski ze Salkova institutu v Kalifornii.

Jeho tým při studiu neuronů odhalil desetkrát více nespojitých synapsí, což znamená, že mozek dokáže uchovat desetkrát více informací. „Dosud se přitom mínilo, že mozek dokáže uchovat asi jen jeden či dva bity krátkodobé a dlouhodobé paměti v hippokampu,“ dodal doktor Tom Bartol ze Salkova institutu.

„Pod zjevným chaosem a zmatkem mozku skrytě leží velikostně a tvarově precizní synapse, které nám byly dosud skryty,“ dodal profesor Sejnowski.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat