Vypadáme tak, jak si myslíme, že nás druzí vidí

Lidé dokážou odhadnout poměrně dobře už ze samotné fotografie, jak důvěryhodný druhý člověk je. V době internetu a moderních technologií, kdy je velká část komunikace a mezilidských vztahů zprostředkována nepřímo textem a fotkami, to může mít velký význam. Psychologové z New Yorku ale zjistili, že lidé se tváří na fotkách tak, jak si myslí, že je druzí vnímají.

A co to znamená v praxi? Že nás zásadně ovlivňuje to, co nám o nás samotných říkají ostatní. Když tak člověku někdo řekl v minulosti, že má nedůvěryhodný obličej, tyhle myšlenky jsou v něm silně zakódovány a při setkání s novou neznámou osobou se tváří pod jejich vlivem skutečně nedůvěryhodně. A co víc, dokonce se tak i chová.

Profesor Michael Slepian a doktor Daniel Ames z Colombia University v New Yorku provedli řadu experimentů, v nichž prokázali, že názor druhých lidí v nás ovlivňuje zásadně to, jak se chováme a tváříme později.

„Dokázali jsme, že lidé, kteří vypadali v minulosti důvěryhodně a byli o tom informováni druhými, se chovají příště mnohem důvěryhodněji. Samozřejmě ne každý úsudek o každé tváři je správný a lidé jsou náchylní k nepodloženým stereotypům v posuzování vzhledu druhých lidí… Nicméně ti, kdo vypadali v minulosti nedůvěryhodně, lžou pak více, protože nabyli dojmu, že jim stejně nebude nikdo věřit,“ vysvětluje profesor Slepian.






Celkem 11 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat