Pocit hanby. Proč je důležitý?

Pocit zahanbení a ostudy je velmi nepříjemnou emocí, kterou jsme někdy v životě zažili všichni. Proč ji ale evoluce v repertoáru lidské psychiky vytvořila, se zatím moc nevědělo. Podle výzkumů z USA, Indie a Izraele ale zřejmě slouží jako dobrý evoluční mechanismus pro přežití a proti sociální izolaci a emocionální bolesti.

„Funkcí bolesti je ochránit nás před dalším poškozením tkáně. Funkcí zahanbení je ochránit nás před poškozením našich společenských vztahů a motivovat nás k jejich obnovení a nápravě,“ míní evoluční biolog Daniel Sznycer z University of California v Santa Barbaře.

Zhanbení a pocit zostuzení nám brání chovat se nevhodně, brání šíření negativních informací o nás samotných mezi ostatní a minimalizuje účinky poškození, když k něčemu takovému dojde.

„Naši předci žili v malých spolupracujících společenských skupinách, které přežívaly lovem a sběrem. V tomto světě náš život závisí na tom, že si nás druzí váží dost na to, aby nám a našim dětem dali jídlo, pečovali o nás a chránili nás. Čím víc si vás jedinci, s nimiž žijete, váží... tím více se při rozhodování budou ohlížet na váš osobní prospěch. Více vám pomůžou a méně vám ublíží,“ vysvětluje profesor antropologie John Tooby z University of California.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat