Dárcovství a charita můžou být motivovány i sobectvím

Charitativní chování a pomoc druhým nemusejí být motivovány jen altruistickými pohnutkami. Zvláště řada celebrit se tučnými dárky chlubí v rámci vlastního PR. Pravou podstatou charity je ale anonymní pomoc bez touhy po vděku. Motivy pro chování lidí je ale někdy těžké odhalit psychologicky. Nelže však nikdy neurologie. Vědci z Curychu prokázali, že sobci a narcisové mají jinak propojený mozek a jejich darování je snahou upozornit na sebe a získat si obdiv.

Podle neurologů z Curychu propojení v mozku jasně odhalí, jestli je někdo poháněn empatií, vzájemností nebo sobeckostí.

Altruisty lze podle propojení mozku rozdělit zhruba do dvou skupin – empaticky motivovaní a recipročně motivovaní. A samozřejmě jsou tu i sobci, kteří nemají žádné altruistické pohnutky.

Empaticky motivovaní altruisté pomáhají druhým z pouhé touhy pomáhat, reciproční altruisté vracejí pomoc druhým, které se jim dostává (a aby se jim dostávalo i nadále) a třetí skupinou jsou sobci.

Sobečtí jedinci mají velmi nízké propojení mezi předním cingulárním lalokem kůry mozkové, která řídí funkce od bolesti po konflikt a učení, a přední inzulou, související se vzrušením a emocemi. Altruisté mají obě centra propojena intenzivně a dobře spolu komunikují.

U sobeckých lidí empatické motivy (pohled na těžce trpící) zvýšily počet altruistických rozhodnutí. Reciproční motivy u nich však altruistické chování nijak nepodněcovaly.

U altruistů byly motivy vysoké, i když neviděli nikoho trpět. Utrpení už dále altruistické chování nezvýšilo, protože už tak bylo vysoké.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat