Kde se vzalo lízátko?

16.11.2016 | Zajímavosti

Napadlo vás někdy, když jste si vy nebo vaše děti (a ty především, že) pochutnávali na sladkém lízátku, jak a koho vlastně napadlo stvořit tuhle úžasnou cukrovinku?

Za vším stojí samozřejmě děti, v tomto případě jejich neustále upatlané prstíky. Až do 50. let minulého století sice měli malí „mlsalové“ k dispozici spoustu cukrátek, když je ale děti ze zvědavosti vyndávaly z pusinek a braly do rukou nebo si je schovávaly na později do kapes, proměnily se sladkosti v lepkavou hmotu, ze které rodiče neměli dvakrát radost.

Právě této skutečnosti si povšiml Španěl Enric Bernat, který začal přemýšlet nad tím, jak bonbóny dětem zpřístupnit, aniž by to znamenalo ulepené dětské prsty a rozčílené dospělé, kteří s nimi přišli do styku. Nakonec ho napadlo, že by bylo nejlepší vymyslet dobrotu, na kterou by děti vůbec nemusely sahat.

Jak se bude jmenovat?

V roce 1958 založil tento prozíravý vizionář Enric Bernat společnost, která na trh přivedla první lízátko - cukrovinku "na paličce". Lízátko dostalo jméno „Gol“, ale toto pojmenování se příliš neujalo. Proto Enric Bernat po poradě s odborníky na marketing vybral o něco chytlavější název – „Chups“. A nejslavnější lízátko bylo na světě!

Ovšem ani jméno „Chups“ nebylo v historii slavného lízátka poslední. V rámci reklamní kampaně na tuhle dobrotu zazněla i písnička se slovy „chupa, chupa, chupa un Chups“ (v překladu „lízej, lízej, lízej své Chups“). A ta publikum tak chytla, že se Enric Bernat rozhodl název svého sladkého vynálezu změnit ještě jednou. Tentokrát už naposledy – jméno „Chupa Chups“ slavnému lízátku zůstalo dodnes.

Slavný autor loga

Neméně zajímavý je ostatně i příběh a historie loga Chupa Chups. Na počátku byl obrázek malé holčičky s culíky. Jak se ale lízátka začala stávat slavnější a hlavně začala pronikat i na další světové trhy, rozhodl se Enric Bernat logo pozměnit.

A vzal si na to odborníka z největších. V roce 1969 navštívil slavného Salvadora Dalího, který během setkání načrtl na ubrousek obrys kopretiny, jenž dal základ logu Chupa Chups, jak ho známe dnes.

Konečná podoba loga se ustálila koncem 80. let minulého století. Charakteristická kytička, která zdobí vršek lízátka, se v obchodě nedá přehlédnout ani ve století jednadvacátem.

I po téměř 60 letech, jež uplynuly od chvíle, kdy první lízátko Chupa Chups spatřilo světlo světa, si tahle slavná cukrovinka získává srdce (a jazýčky) milionů dětí i dospělých na celém světě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat